Lietuva ņem piemēru no Latvijas - Seima deputātiem no 1.janvāra jāuzrāda Covid-19 sertifikāts (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas Seims
Lietuvas Seims Foto: PETRAS MALUKAS/AFP

Lietuvas parlaments ceturtdien atbalstīja noteikumus, ka no 1.javāra deputāti Seima ēkā varēs iekļūt tikai, uzrādot derīgu nacionālo Covid-19 sertifikātu jeb tā dēvēto iespēju pasi..

Par Seima Kārtības ruļļa grozījumiem balsoja 89 Lietuvas parlamenta deputāti, 17 bija pret un 19 deputāti atturējās.

Grozījumi paredz, ka saistībā ar infekcijas slimības izplatību vai lokdaunu izsludinātas ārkārtējās situācijas laikā Seima deputāts parlamenta ēkā var ieiet tikai tad, ja uzrāda dokumentu, kas apliecina atbilstību valdības lēmumā par ārkārtējās situācijas vai lokdauna izsludināšanu noteiktiem kritērijiem.

Bez tāda dokumenta deputāts nevar apmeklēt parlamenta, komiteju vai komisiju sēdes un tiks uzskatīts, ka viņš sēdes kavējis bez attaisnojuma.

Tāpat noteikts, ka pandēmijas laikā deputāti ar vēlētājiem telpās drīkst tikties tikai tad, ja var uzrādīt Covid-19 sertifikātu.

Premjerministre Ingrīda Šimonīte pirms balsojuma sacīja, ka prasība par Covid-19 sertifikātu ieiešanai Seima ēkā būtu ētisks lēmums.

Kā piemēru viņa minēja Latviju, kur, nosakot atsevišķām profesijām obligātu vakcināciju, arī Saeimas deputātiem tika noteikts aizliegums parlamenta sēdēs piedalīties bez Covid-19 sertifikāta.

Seima spīkere Viktorija Čmilīte-Nilsena pauda, ka parlaments būtu paraugs sabiedrībai, ja noteiktu Covid-19 sertifikāta prasību deputātiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu