Foto Viļakas baznīca svētkos pārtapusi krāšņā rotā

Vita Daukste-Goba
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Viļakas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīca
Viļakas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīca Foto: Guntars Skutels

Viļakas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīca svētkos pārtapusi krāšņā rotā - dievnamā uzstādīts apgaismojums un dekorācijas, kas izpelnījušās ne tikai vietējo atzinību, bet arī sociālo tīklu lietotāju ovācijas. 

"Trūkst vārdu, lai izteiktu prieku! Pateicos visiem, kas pielika roku, lai taptu gaismas eņģeļu pieskāriens visai Ziemeļlatgalei!" tā savā "Facebook" kontā rakstīja Viļakas katoļu draudzes prāvests Guntars Skutels. Viņa ieraksts, kurā publicēta baznīca svētku rotā, izpelnījies simtiem sociālo tīklu lietotāju sajūsmu.

Kā sarunā ar TVNET stāsta Viļakas katoļu draudzes prāvests, jau pērn baznīca ietērpta svētku rotā, un arī šogad, pateicoties atbalstītājiem, tajā uzburta pasaku valstība. Viņš atklāj, ka vairākas svētku dekorācijas, tajā skaitā arī apgaismojums, tiek nomāts, šogad arī uzstādītas jaunas rotas.

"Katru gadu, kopš es eju Viļakā, tiek veidots Ziemassvētku dekors baznīcas ārpusē. Pirmo reizi tas notika jau 2016. gada decembrī, kad baznīcas vārtus rotāja gaismas eņģelis 3x4 metru lielumā. Tas bija lampiņu virtenes veidolā uz sētas metāla kvadrātaina žoga. Turklāt atvests no Itālijas," stāsta prāvests. Savukārt jau 2017. gadā baznīca rotāta ar tradicionālās Betlēmes jeb Jēzus Kristus piedzimšanas ainu, kas bija 2,5 x 7 metrus liela.

Savukārt pērn, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī, baznīca svētku sajūtu visiem Ziemeļlatgales iedzīvotājiem radīja baznīcas dārzā - izgaismota baznīcas ārpuse, kā arī novietoti dekori, un arī šis gads nav izņēmums. Baznīcas fasādi un iekšpusi rotā aptuveni 30 prožektoru gaismas, uzstādītas vairāk nekā 30 dažādas Ziemassvētku virtenes un vairāk nekā 20 dažādi objekti, kas izrotāti ar mirdzošām lampiņām. Turklāt baznīcā ir piemeklēta un atskaņota atbilstoša svētku mūzika, kuru izpilda draudzes dalībniece, bet svētku atmosfēru paspilgtina arī priestera ierunāta uzruna, kas tiek atskaņota baznīcā.

"Baznīcā dažādās krāsās ir izgaismotas kolonnas, kuru gaisma lēni nomainās. Tā parāda šīs pasaules skaistumu," tā prāvests.

Šī gada tēma rotājumiem, kā TVNET atklāj prāvests, ir eņģeļu gaisma. Kāpēc tā? Kā skaidro prāvests, baznīcas fasādes priekšpusē ir trīs gaismas eņģeļi, lielākais ir vairāk nekā trīs metrus augsts. "Silītē dus bērns Jēzus. Un grozāmie gaismas tālmeši imitē eņģeļu lidojumu ik pa brīdim izgaismojot baznīcas logus un radot sajūtu, ka garām palido eņģelis," raksturo priesteris.

Kopumā baznīcas rotāšanas un izgaismošanas darbos, kā atklāj prāvests, iesaistīti aptuveni 20 cilvēki.

"Galvenā idejas autore un atbalstītāja ir Skaidrīte ar ģimeni un brīvprātīgajiem. Tāpat arī ļoti palīdzēja visa Babānu dzimta, Regīnas un Ineses ģimenes, kā arī daudzi citi," čaklos palīgus uzteic prāvests. 

Gaismas spēles iekštelpās būs apskatāmas līdz pat 2. janvārim (ieskaitot). Tās katru dienu var aplūkot no pulksten 16.30 līdz pulksten 21.

Savukārt dekorācijas ārpusē var aplūkot bez laika ierobežojuma. Kā pastāstīja prāvests, ārpusē eņģeļi un iekšējie rotājumi priecēs apmeklētājus līdz pat 2. februārim.

Ieeja ir bez maksas, bet draudze novērtēs ziedojumus. Pāri palikusī nauda, kā teikts draudzes mājaslapā, tiks novirzīta āra pastāvīgam baznīcas apgaismojumam, kas būs redzams visu gadu.

Kā vēsta informācija mājaslapā "Visit Viļaka", gotikas stila mūra baznīca ir celta laikā no 1884. gadam līdz 1890. gadam ar Marienhauzenas grāfienes Lippe Lipskas atbalstu un iesvētīta 1891. gadā. Tā ir varena “Ziemeļlatgales pērle”, kā arī tiek saukta par "gotikas rozi." 

Ķieģeļi baznīcas būvniecībai izgatavoti Medņevas pagasta Brontu ciemā. Baznīcai ir divi 46 metrus augsti torņi. Tās iekšpusē atrodas trīs ozolkoka altāri, 13 vitrāžas, kā arī uzstādītas 22 reģistru ērģeles.

Baznīcas dārzā atrodas bīskapa Kazimira Duļbinska kaps, savukārt dārza dienvidu malā izveidotas Lippe Lipsku dzimtas kapenes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu