Pasniegtas "Gada brīvprātīgais 2021" godazīmes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone.
Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone. Foto: Zane Bitere/LETA

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) brīvprātīgo godināšanā "Gada brīvprātīgais 2021" godinās piecus brīvprātīgos un divas nevalstiskās organizācijas (NVO).

NVA godina brīvprātīgā darba veicējus un organizētājus, kuri laika posmā no 2020.gada 1.novembra līdz 2021.gada 15.decembrim aktīvi darbojās sabiedrības labā, kā arī brīvprātīgajiem draudzīgākās pašvaldības.

Godināšanai "Gada brīvprātīgais 2021" tika pieteikti 60 brīvprātīgie, sešas NVO un viena pašvaldība. Izvērtējot visus pieteikumus, aģentūras izveidota ekspertu žūrija nolēma godināt piecus brīvprātīgos un divas nevalstiskās organizācijas.

Godazīmi piešķīra biedrības "Integrācija sabiedrībai" brīvprātīgajai Mārupes novadā Sandrai Kumačevai, kas regulāri organizē izglītojošas nodarbības cilvēkiem no sociālajām riska grupām, piemēram atkarīgajiem un notiesātajiem, lai veicinātu viņu atgriešanos normālā dzīvē, ģimenēs un motivētu kļūt par noderīgiem sabiedrības locekļiem. NVA akcentē, ka viņas pūles vainagojas ar rezultātiem un cilvēki atgūst zaudētās iemaņas, mācās pacietību un uzcītību, kļūst pašpārliecinātāki par sevi un saviem spēkiem un atgriežas sabiedrībā.

Žūrija lēma godazīmi piešķirt arī sabiedriski aktīvajam Gintam Berneckim, kurš paralēli ikdienas darbiem jau otro gadu rūpējas par mazāk aizsargātajām grupām - trūcīgākajiem un krīzē nonākušajiem Cēsu, Smiltenes un Gulbenes novada iedzīvotājiem, nodrošina tiem pārtiku un apģērbu, kā arī organizē izglītojošas aktivitātes.

Godazīmi saņēma arī jauniete Dagnija Ramina Zorge, kura jau četrus gadus darbojas kā brīvprātīgā Jelgavā. Šajā laikā viņa sevi parādījusi kā uzcītīgu, radošu un aktīvu brīvprātīgo, kas pirmā gatava sniegt atbalstu sociālajā, kultūras un sporta jomā gan dažādos pasākumos, gan labdarības akcijās, gan izstrādājot izglītojošus projektus, atklāj NVA.

Godazīmi saņēma arī Lāsma Vītola, kura gandrīz piecus gadus darbojas brīvprātīgo apvienībā "Brīvprātīgie Jelgavai". Pēc NVA paustā, viņa organizē dažādus izglītojošus projektus, popularizē brīvprātīgo darbu, iesaistās sabiedriskās aktivitātēs, sniedz atbalstu nometņu vadīšanā, kā arī palīdz ārvalstu studentiem integrēties Latvijā.

Apbalvojumu piešķīra arī Imantam Šķērstenam, kurš šā gada pavasarī iniciēja un kopā ar "Hospiss LV" realizēja akciju "Atelpa savējiem". "Imants ir brīvprātīgais, kurš savā dzīvē ne tik vieglajā brīdī domāja par apkārtējiem un sniedza atbalstu Covid-19 pandēmijas nogurdinātajiem mediķiem," atklāj NVA, piebilstot, ka kopumā tika nodrošinātas gan siltas pusdienas mediķiem, gan arī nodrošināta bezmaksas atpūta viesu namos 104 mediķiem un 101 pavadošajām personām.

Godazīmi "Gada brīvprātīgais 2021" saņēma arī biedrība "Bona Fide Latvia", kura darbojas divās lielās jomās - brīvprātīgo darbs likumpārkāpēju atbalstam, sekmējot viņu dzīves maiņu un atgriešanos sabiedrībā un līdzgaitniecība. Līdzgaitnieka darbs pašiem brīvprātīgajiem radot pārliecību, ka viņi ir sabiedrības veidotāji.

"Tas ļauj iepazīt dzīvi no cita skatupunkta, atklājot brīvprātīgajam arī sabiedrības ēnas puses, ar kurām mūsu ikdienā bieži nesaskaramies. Biedrības darba rezultāts ir nozīmīgs un neatsverams atbalsts daudzu cilvēku dzīvēs. Sniedz atbalstu pēc vajadzības un regulāri," akcentē NVA, piebilstot, ka šī organizācija ir nozīmīgs atbalsts ne tikai mērķa grupai, bet arī Valsts probācijas dienestam un citām iesaistītajām valsts institūcijām un plašākai sabiedrībai kopumā.

Apbalvojums piešķirts arī biedrībai "Bērnu un jauniešu centrs Dari Vari". Pēc NVA sniegtās informācijas, tā kopš 2013.gada no mazas organizācijas Vidzemē ir izaugusi par spēcīgu partneri dažādām pašvaldībām un jauniešu centriem Rīgā un Vidzemē, kas rīko regulāras aktivitātes sociālā riska bērniem un jauniešiem.

Biedrības mērķauditorija ir bērnu namu bērni un jaunieši, kuri palikuši bez vecāku gādības, tostarp arī bērni un jaunieši ar atkarībām, jaunieši, kas nemācās, nestrādā un neapgūst arodu, maznodrošināto riska grupas jaunieši un priekšlaicīgu mācību pārtraukšanas riska jaunieši. Biedrības brīvprātīgo regulārais darbs palīdzot mazināt atstumtības riskus. Pateicoties atbalsta grupām, kuras īsteno biedrība Rīgas bērnu un jauniešu aprūpes centros, ir izglābta ne viena vien dzīvība un sniegts morāls un psiholoģisks atbalsts dažādās krīzes situācijās, uzsver NVA.

Brīvprātīgā darba veicēju un organizatoru godināšanu "Gada brīvprātīgais 2021" organizēja NVA sadarbībā ar Labklājības ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Sabiedrības integrācijas fondu, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru, Latvijas Jaunatnes padomi, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldi, Jelgavas pašvaldības administrācijas Sabiedrības integrācijas pārvaldi, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu un Valmieras novada fondu.

Aģentūrā akcentē, ka brīvprātīgo godināšanas mērķis ir pateikties tiem iedzīvotājiem, organizācijām un pašvaldībām, kas savu laiku ziedoja brīvprātīgajam darbam sabiedrības labā, veicinot iedzīvotāju un organizāciju interesi un iesaisti brīvprātīgajā darbā. Latvijā godināšana notiek jau astoto gadu.

NVA pateicas visiem brīvprātīgajiem par ieguldījumu sabiedrības labā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu