Levits: Jautājums par viendzimuma ģimenēm ir sabiedrības vērtību jautājums (118)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Egīls Levits
Egīls Levits Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pagājušajā gadā Satversmes tiesa (ST) nosprieda, ka par ģimenēm atzīstamas arī tādas, ko veido viendzimuma pāri, un Saeimai jāpieņem attiecīgie likumi, trešdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzīmēja Valsts prezidents Egils Levits, piebilstot, ka tas ir arī sabiedrības vērtību jautājums.

Valsts pirmā persona norādīja, ka ST Saeimai ir devusi laiku līdz nākamā gada 30.jūnijam pieņemt attiecīgu likumu, tomēr tas ir sarežģīti, jo nav runa tikai par vienu likumu - jāizdara vairāki desmiti dažādu grozījumu. Levits apliecināja, ka Tieslietu ministrijā darbs pie grozījumiem notiek. Tāpat viņš pauda cerību, ka Saeima līdz 2022.gada 30.jūnijam šos grozījumus pieņems.

"Lai šo jautājumi risinātu, Saeimai ir ļoti plaša rīcības brīvība.

Tas skar sabiedrības vērtības, un tādi jautājumi ir ļoti jutīgi. Tādēļ to nevajadzētu sasteigt.

Darba grupas pie šī jautājuma strādā, un tās nāks klajā ar savu priekšlikumu, par kuru sabiedrība varēs diskutēt. Gribu uzsvērt, ka tas nav tikai politiķu jautājums, tas ir sabiedrības jautājums. Būtu jēdzīgi, ka sabiedrība varētu par to diskutēt," sacīja Levits.

Viņš arī uzsvēra, ka Valsts prezidents nav lielāks speciālists vērtību jautājumos kā jebkurš Latvijas pilsonis, tāpēc katrs varēs izteikt savu viedokli, un jāskatās, kā var nonākt pie kopēja lēmuma. Levits norādīja, ka ST ir devusi skaidru uzdevumu un ST spriedumi ir jāpilda.

"Tur nevar būt nekādas atkāpes par to, kādā veidā šis spriedums tiks izpildīts. Tas ir Saeimas uzdevums. Beigu beigās, kad šis lēmums tiks pieņemts, būs pienākušas jau Saeimas vēlēšanas. Noteikti, ka šis jautājums arī spēlēs zināmu lomu un sabiedrība varēs paust savu nostāju. Noteikti, tas būs viens no karstākajiem jautājumiem nākamgad," teica Levits.

Komentāri (118)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu