Igaunija ieplānojusi piegādāt Ukrainai raķetes un haubices (49)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Javelin
Javelin Foto: US ARMY/SGT. LIANE HATCH HANDOUT/EPA

Igaunijas Aizsardzības ministrija plāno piegādāt Ukrainai prettanku bruņojumu - raķetes "Javelin" un 122 milimetru haubices ar munīciju.

Pirms galīgā lēmuma pieņemšanas tai vēl jāsaņem atļauja no raķešu izcelsmes valsts ASV, kā arī no Vācijas un Somijas, kurām pirms tam piederējušas haubices.

Igaunija sniedz palīdzību Ukrainai kopš 2014.gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un sākās Maskavas atbalstītā agresija Austrumukrainā. Tagad, kad Krievija atkal savilkusi pie Ukrainas robežām milzīgus spēkus, palīdzību plānots būtiski paplašināt.

"Esam palīdzējuši sagatavot Ukrainas kara mediķus, artilēristus, īpašo uzdevumu vienību kaujiniekus," norādījis ministrijas Starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājs Pēters Kuimets. "Tagad Igaunija Aizsardzības ministrijas līmenī principā pieņēmusi lēmumu, ka šajā sarežģītajā situācijā mēs gribam atbalstīt Ukrainu ar bruņojumu un munīciju."

Pagājušajā gadā Igaunija nosūtīja Ukrainai 2400 Makarova sistēmas pistoļu, lai palīdzētu tai uzturēt savu aizsardzības potenciālu, bet tagad vēlas palīdzēt ar smagāku bruņojumu.

"Pašlaik apsveram iespēju piegādāt "Javelin" raķetes prettanku raķešu sistēmām, kā arī 122 mm haubices un munīciju," pastāstījis Kuimets, bet piebildis, ka piegādāt citai valstij tā dēvēto letālo bruņojumu nav tik vienkārši.

Pēc viņa teiktā, lai nodotu Ukrainas rīcībā raķetes "Javelin", jāsaņem atļauja no valsts, kur tās ražotas - no ASV.

"Runājot par haubicēm, ko mēs iegādājāmies no Somijas, kura tās savulaik pirkusi no Vācijas, mums vispirms jālūdz šo valstu piekrišana, un šo procesu mēs jau esam sākuši," skaidrojis Aizsardzības ministrijas Starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājs.

Tādējādi no sarunām ar sabiedrotajiem būs atkarīgs, cik drīz Ukraina varētu saņemt šo palīdzību.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu