Tiesībsargs skaidro, vai atšķirīgi pabalsti viena bērna un daudzbērnu ģimenēm pārkāpj vienlīdzību (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesībsargs Juris Jansons.
Tiesībsargs Juris Jansons. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Piešķirot daudzbērnu ģimenēm lielāku valsts pabalstu, netiek pārkāpts vienlīdzības princips starp daudzbērnu ģimenēm un tām, kas audzina vienu bērnu, skaidro Tiesībsarga birojs.

Tiesībsargs Juris Jansons bija saņēmis iedzīvotāja jautājumu saistībā ar ģimenes pabalsta piešķiršanu no šī gada 1.janvāra. Iedzīvotājs bijis neizpratnē, kādēļ par vienīgo bērnu ģimenē vecākiem pienākas mazāks valsts pabalsts nekā tad, ja bērns dzīvo daudzbērnu ģimenē. Viņaprāt, šajā gadījumā varētu būt pārkāpts vienlīdzības princips.

Jansons norādīja, ka grozījumi valsts sociālo pabalstu likumā paredz, ka pabalsta apmērs būtu atkarīgs nevis no tā, kurš pēc kārtas bērns ir ģimenē, bet no faktiski audzināmo bērnu skaita, paaugstinot atbalsta intensitāti, sākot ar diviem bērniem ģimenē.

Tiesībsargs uzsvēra, ka ģimene, kura audzina vienu bērnu nav salīdzināma ar ģimenēm, kuras vienlaikus audzina vairākus bērnus. Viņaprāt, salīdzināt var tās ģimenes, kuras ir vienādā vai līdzīgā situācijā.

Kā uzskata Jansons, vienlīdzības princips nebija ievērots ar iepriekšējo regulējumu, kad ģimenes saņēma atšķirīgu atbalstu atkarībā no tā, kurš pēc kārtas bērns ir piedzimis. Piemēram, par vienīgo bērnu pabalsts bija 11,38 eiro, bet par trešo bērnu - 34,14 eiro.

Daudzbērnu ģimeņu bērniem plānots nodrošināt valsts finansētu augstāko izglītību. Šim nolūkam ir ieviesta sociālā stipendija "Studētgods" un tās apmērs ir 160 eiro mēnesī. Stipendiju jau no šī gada 1.janvāra var saņemt pilna laika klātienes studenti, kuri studē valsts budžeta finansētajā studiju vietā vai par maksu.

Tiesības pretendēt uz stipendiju studentam būs līdz 25 gadu vecumam un ja vismaz vienam no studējošā vecākiem ir trīs vai vairāk bērni, tai skaitā audžuģimenē ievietoti vai aizbildnībā esoši bērni. Tāpat students var saņemt stipendiju, ja viņa vecākam nav pārtrauktas vai atņemtas bērnu aizgādības tiesības vai ja pašam studējošajam ir trīs vai vairāk bērni, tai skaitā audžuģimenē ievietoti vai aizbildnībā esoši bērni, kā arī, ja studējošajam nav pārtrauktas vai atņemtas bērnu aizgādības tiesības.

Pēc tiesībsarga domām, iespēja bērnam no daudzbērnu ģimenes kā studentam saņemt ik mēnesi stipendiju 160 eiro apmērā kompensēs ģimenes valsts pabalsta samazinājumu tām ģimenēm, kuras no šī gada 1.janvāra saņems ģimenes valsts pabalstu mazākā apmērā kā iepriekš.

Turklāt, ja iepriekš ģimenes valsts pabalstu varēja saņemt viens no vecākiem, turpmāk pabalstu ar otra laulātā piekrišanu varēs saņemt arī viens no laulātajiem par visiem ģimenē audzināmajiem bērniem, kuri nav abu laulāto kopīgie bērni.

TVNET jau ziņoja, ka no 1.janvāra stājas spēkā grozījumi, pateicoties kuriem pieaugs ģimenes valsts pabalsta apmērs un mainīsies tā izmaksas specifika. Attiecīgi ģimenes valsts pabalsta reforma paredz, ka par vienu bērnu no gada līdz 20 gadu vecumam ģimenes valsts pabalsts mēnesī būs 25 eiro, par diviem bērniem - 100 eiro (50 eiro par katru bērnu), par trijiem bērniem - 225 eiro (75 eiro par katru bērnu). Par četriem un vairāk bērniem pabalsts būs 100 eiro mēnesī par katru bērnu.

Vienlaikus no šī gada ģimenes valsts pabalsta apmērs būs atkarīgs no tā, par cik faktiski audzināmiem bērniem vecumā no viena gada līdz 20 gadu vecumam persona saņem ģimenes valsts pabalstu, nevis kā līdz šim - atkarībā no tā, kurš pēc kārtas bērns ir piedzimis.

Pēc Labklājības ministrijas sniegtās informācijas, 2020.gadā ģimenes valsts pabalsts izmaksāts par 344 899 bērnu vidēji mēnesī. Plānotais saņēmēju skaits, kuri saņems ģimenes valsts pabalstu no šodienas būs 225 525.

Vienlaikus ģimenes valsts pabalstu jaunajā apmērā turpmāk Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) aprēķinās un izmaksās automātiski, līdz ar to pabalsta saņēmējiem nekas nav jādara.

Aģentūrā skaidroja, ka ģimenes valsts pabalsta apmērs būs atkarīgs no tā, par cik faktiski audzināmiem bērniem vecumā no viena līdz 20 gadiem ģimenes valsts pabalstu saņem. Piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par divu vai vairāku bērnu audzināšanu vairs nepiešķirs.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu