VADC: Asinsdonoru atsaucība pērn bijusi lielākā pēdējo 10 gadu laikā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

2021. gadā asinsdonoru atsaucība bijusi lielākā pēdējo desmit gadu laikā, liecina Valsts asinsdonoru centra (VADC) apkopotā informācija.

Visā Latvijā pilnasinis ziedotas 56 438 reizes, kas ir par pieciem tūkstošiem reižu vairāk nekā gadu iepriekš. Būtiski, ka 6349 donori ziedojuši vairākas reizes gadā, savukārt 6691 cilvēks asinis ziedojis pirmo reizi. Lai nodrošinātu nepieciešamos asins komponentus, VADC donorus pieņem pastāvīgajās ziedošanas vietās galvaspilsētā un lielākajās reģionu slimnīcās, tāpat 2021. gadā VADC devies vairāk nekā 600 izbraukumos.

"Aizvadītais gads bija viens no smagākajiem, kādu mūsu veselības aprūpe piedzīvojusi. Vissmagākajā brīdī asinsdonoru atbalsts ir vēl nozīmīgāks. Paldies gan par katru glābto dzīvību, gan kopumā veselības asinsrites uzturēšanu. Asins ziedošana arī šogad būs viens no ātrākajiem veidiem, kā palīdzēt mediķiem un līdzcilvēkiem," akcentē veselības ministrs Daniels Pavļuts.

VADC lūdz visus donorus, gan pastāvīgos, gan arī tos, kas vēl domā par iesaistīšanos asinsdonoru kustībā, arī 2022. gadā būt aktīviem un atsaucīgiem, lai varētu nodrošināt vajadzīgo atbalstu visiem pacientiem.

“Latvijas asinsdonoru kustība ir kā liela ģimene, kura vienmēr atsaucās un gatava sniegt atbalstu, ja kādam nepieciešama palīdzība. VADC komandas vārdā gribu teikt lielu paldies ikvienam, kurš nesavtīgi ziedo daļu no sevis, katrā donācijas reizē palīdzot glābt dzīvību trīs citiem cilvēkiem. Pērn donori ir bijuši ļoti atsaucīgi, taču arī pieprasījums no slimnīcām ir pieaudzis, un nemainīgi arī šogad daudzi pacienti gaidīs asinsdonoru palīdzību un atbalstu. Tādēļ aicinu ikvienu savā 2022. gada labo darbu sarakstā iekļaut asins ziedošanu!” mudina VADC direktore Egita Pole.

Kā informē VADC, līdz ar plānveida operāciju atsākšanos visās Latvijas slimnīcās pieprasījums pēc asins komponentiem nemazinās.

Lai nodrošinātu visus pacientus ar nepieciešamajiem asins komponentiem, VADC turpina gaidīt visu asinsgrupu donorus.

Janvārī VADC dosies 52 izbraukumos, tie plānoti: Limbažos, Jaunpiebalgā, Aucē, Kuldīgā, Ikšķilē, Ķekavā, Valmierā, Pļaviņās, Aizkrauklē, Lielvārdē, Jūrmalā, Cesvainē, Baltinavā, Demenē, Kaunatā, Rogovkā, Ludzā, Jēkabpilī, Lubānā, Viļakā, Madonā, Viļānos, Varakļānos, Ilūkstē. Pilns izbraukumu saraksts apskatāms VADC mājaslapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu