Pagājuši gandrīz divi gadi, kopš mūsu vārdu krājumā parādījās tādi vārdi kā "līknes nolīdzināšana", "kontaktpersona" un "sociālā distancēšanās", kas nu jau kļuvuši par ikdienas komunikācijas sastāvdaļu. Par epidemioloģiju, virusoloģiju un imunoloģiju mēs visi esam uzzinājuši vairāk, nekā jebkad būtu varējuši paredzēt.

Un tomēr, neskatoties uz to, cik milzīga uzmanība tiek pievērsta sabiedrības veselībai, tikai daži spēj nosaukt pasaulē izplatītāko nāves cēloni. Tā nav nejaušība.

Neinfekcijas slimības - jo sevišķi sirds slimības, insults, vēzis un diabēts - ik gadu prasa 40 miljonu cilvēku dzīvības, noslogo veselības aprūpes sistēmas un rada ievērojamus sociālos un ekonomiskos zaudējumus. Tomēr tām netiek pievērsta ne tuvu tik liela uzmanība kā infekcijas slimībām (tai skaitā Covid-19), kaut arī tās ir lielā mērā novēršamas.

Sen zināms fakts, ka smēķēšana, alkohola lietošana un pārtika ar augstu tauku, sāls vai cukura saturu pastiprina neinfekciozo slimību biežumu. Neskatoties uz to, ka pēdējo gados panākts zināms progress, šiem riska faktoriem netiek pievērsta pienācīga uzmanība. Daļēji tas ir tāpēc, ka uzņēmumiem, kas ražo, tirgo un reklamē šos produktus, ir liels iespaids uz sabiedrības priekšstatiem par neinfekcijas slimībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X