Pavļuts: Obligātu Covid-19 testu pieprasīšana, ieceļojot Latvijā, pēc 11.janvāra vairs nav lietderīga (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Ieva Ābele, Saeima

Obligātu Covid-19 testu pieprasīšana, ieceļojot Latvijā no konkrētām valstīm, pēc 11.janvāra vairs nav lietderīga, ceturtdien pēc ārkārtas Ministru kabineta sēdes, kurā lemts pagarināt ārkārtējo situāciju, žurnālistiem sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš to pamatoja ar faktu, ka Covid-19 omikrona paveidam ir sākusies masveidīga iekšējā transmisija, kā arī prasības pagarinājums vēl būtu jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Veselības ministrs skaidroja, ka šonedēļ publiskajā telpā noritējušajai diskusijai par testēšanas prasības ieviešanu arī no Spānijas, Itālijas, Francijas un Apvienotajiem Arābu Emirātiem nevajadzēja būt publiskai, un Veselības ministrija (VM) šāda veida rekomendāciju uz valdības sēdi tā arī neiesniedza.

Pavļuts atklāja, ka līdz 11.janvārim paliek spēkā iepriekš noteiktā kārtība - ieceļojot Latvijā no Vācijas, Lielbritānijas, Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Beļģijas, Īrijas un Krievijas, pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī ir jāuzrāda pēdējo 72 stundu laikā veikts Covid-19 RNS tests vai pēdējo 48 stundu laikā veikts antigēna tests, kura rezultāts ir negatīvs.

Savukārt no 12.janvāra testēšanu turpinās lidostā "Rīga" pēc iepriekš izstrādātās kārtības - izraugoties konkrētus lidojumus no riska valstīm testēšanai. Vienlaikus Pavļuts uzsvēra, ka turpināsies darbs pie testēšanās vides uzlabošanas tieši lidostā, lai to padarītu epidemioloģiski drošāku.

Jau ziņots, ka vairāk nekā puse jeb 54% no Latvijā līdz 2.janvārim reģistrētajiem Covid-19 omikrona paveida gadījumiem ir vietējas izcelsmes, liecina Veselības ministrijas (VM) sagatavotais ziņojums par epidemioloģiskās drošības situāciju.

Tostarp apmēram puse no vietējiem gadījumiem ir sekundārie, savukārt otra puse - vietējie gadījumi ar nenoskaidrotu infekcijas avotu un inficēšanās apstākļiem, tāpat ir arī septiņi gadījumi, par kuriem datu nav. Atbilstoši VM publiskotajai informācijai, visvairāk vietējo omikrona paveida gadījumu fiksēts ap Jaunā gada un Ziemassvētku brīvdienām.

Vienlaikus 46% gadījumu ir ieviesti no ārvalstīm, no kuriem 69% fiksēti ieceļotājiem lidostā "Rīga". Par apmēram 24,5% jeb 158 gadījumiem epidemioloģiskā izmeklēšana vēl turpinās.

Kopumā līdz 2.janvārim Latvijā reģistrēti 644 Covid-19 omikrona paveida gadījumi. Savukārt līdz 5.janvārim omikrona paveidu gadījumu skaits sasniedzis jau 1419.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu