Video ⟩ VM informē par vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņa ieviešanu (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ceļotājgribētājiem, kuri Covid-19 vakcīnu saņēmuši pirms ilgāka laika, būtu svarīgi revakcināciju veikt līdz 1.februārim, kad visā Eiropas Savienībā ceļošanai būs derīgi sertifikāti, ka nav senāki par deviņiem mēnešiem, piektdien žurnālistiem uzsvēra veselības ministra padomnieks rīcībpolitikas jautājumos Kaspars Bērziņš.

Viņš skaidroja, ka Latvija ar vakcinācijas sertifikātu termiņa noteikšanu sekojusi daudzu citu Eiropas valstu piemēriem, kur tas jau izdarīts. "Turklāt Eiropas Savienība jau visi kopā vienojās noteikt sertifikātu derīguma termiņu ne ilgāku par deviņiem mēnešiem. Šī prasība pret ceļošanu stāsies spēkā visā Eiropas Savienībā jau 1.februārī, no kura būs nepieciešams vakcinācijas sertifikāts, kas nav vecāks par deviņiem mēnešiem," stāstīja Bērziņš.

Vienlaikus Latvijā pakalpojumu saņemšanai vakcīnu derīgumam noteikti divi termiņi, nosakot, ka "Johnson & Johnson" vakcīnu saņēmušajiem tie būs pieci mēneši, bet visām pārējām vakcīnām - deviņi mēneši.

Bērziņš norādīja, ka tas attieksies tikai uz pakalpojumu saņemšanu, bet darba turpināšanai darba vietās balstvakcīnas saņemšana nav nepieciešama. "Tas tiek darīts, lai vienlaicīgi uzlabotu epidemioloģisko drošību, bet tai pat laikā nebūtu pārāk liels slogs uz darba attiecībām," viņš sacīja.

Veselības ministrijā aģentūrai LETA atzina, ka tādējādi formāli var veidoties situācija, ka, piemēram, apģērba veikala darbinieks, kurš nav pēc vajadzīgā termiņa saņēmis balstvakcīnu, var strādāt, bet ārkārtējās situācijas laikā tajā pašā vai citā veikalā, kas netirgo pirmās nepieciešamības preces, iepirkties nevar.

Savukārt par balstsvakcīnas termiņa noteikšanu Latvijā pašreiz netiek domāts.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 6.janvārī, valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos, nosakot Covid-19 sertifikātu derīguma termiņu pieaugušajiem iedzīvotājiem. Covid-19 vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņš Latvijā stāsies spēkā 15.februārī un attieksies tikai uz pakalpojumu saņemšanu un pasākumu apmeklēšanu epidemioloģiski drošā vidē, kur nepieciešams uzrādīt vakcinācijas sertifikātu.

Vakcinācijas derīguma termiņš netiek attiecināts uz personām līdz 18 gadiem, jo šai iedzīvotāju grupai balstvakcinācija pašlaik nav nepieciešama. Darba pienākumu veikšanai joprojām saglabājas prasība, pēc pabeigtas primārās vakcinācijas un balstvakcinācija tiek stingri rekomendēta.

Vakcinētajiem cilvēkiem sertifikāts būs spēkā deviņus mēnešus pēc primārās vakcinācijas kursa pabeigšanas ar "Pfizer", "Moderna" un "AstraZeneca" vakcīnām un piecus mēnešus pēc "Johnson&Johnson" vakcīnas saņemšanas.

Saskaņā ar zinātniskajiem pētījumiem, lai saglabātu organisma aizsardzību pret vīrusu un novērstu riskus smagas slimības gaitai, vajadzīga balstvakcinācija. Covid-19 vakcinācijas sertifikāts ir derīgs uzreiz pēc balstvakcinācijas veikšanas.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu