Kačiņskis atzīst "Pegasus" iegādi; noliedz tās izmantošanu opozīcijas izspiegošanā (2)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Polijas valdošās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis atzinis, ka valsts ir iegādājusies Izraēlas uzņēmuma "NSO Group" spiegprogrammatūru "Pegasus", tomēr noliedzis tās izmantošanu valdības oponentu izspiegošanā.

Kačiņskis piektdien portālā "wPolityce.pl" publicētos intervijas fragmentos norādījis, ka spiegprogrammatūru "Pegasus" cīņā pret noziedzību un korupciju izmanto daudzu valstu slepenie dienesti. Viņš piebildis, ka "Pegasus" ir tehnoloģiski pārāka par agrākām noklausīšanās sistēmām, kas nedeva iespēju tiesībsargāšanas iestādēm pārtvert šifrētas ziņas.

"Būtu slikti, ja Polijas dienestiem nebūtu šāda veida instrumenta," viņš izteicies intervijā, kura būs publicēta pirmdien nedēļas žurnālā "Sieci".

Politiķis norādījis, ka neredz iemeslu veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, un noliedzis, ka spiegprogrammatūras izmantošana būtu ietekmējusi 2019.gada parlamenta vēlēšanu rezultātus.

"Nekā nav, neviena fakta, izņemot opozīcijas histēriju. Nav nekādas "Pegasus" lietas, nekādas izspiegošanas," viņš apgalvojis. "Nekādai "Pegasus", nekādiem dienestiem, nekādai slepeni iegūtai informācijai nebija nozīmes 2019.gada vēlēšanu kampaņā. Viņi zaudēja tāpēc, ka viņi zaudēja. Viņiem nevajadzētu tagad meklēt attaisnojumus," par opozīciju izteicies Kačiņskis.

Kačiņska sabiedrotie pēdējo dienu laikā nolieguši, ka Polija iegādājusies un izmantojusi "Pegasus".

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis paziņojis, ka neko nav zinājis par izspiegošanu, taču piebildis, ka gadījumā, ja tas tiks apstiprināts, var izrādīties, ka tas ir ārvalstu slepeno dienestu darbs.

Kritiķi gan noliedz ārvalstu dienestu interesi par trim "Pegasus" mērķiem Polijā.

Kanādas kiberdrošības organizācija "Citizen Lab" decembra beigās paziņoja, ka Polijā spiegprogrammatūra "Pegasus" izmantota prominentu opozīcijas locekļu izspiegošanai. Polijas mediji šo skandālu jau nodēvējuši "poļu Votergeitu".

Ceturtdien arī starptautiskā organizācija "Amnesty International" neatkarīgā izmeklēšanā apstiprināja "Citizen Lab" secināto, ka "Pegasus" izmantota pret opozīcijā esošās "Pilsoniskās platformas" politiķi Kšištofu Brejzu, kurš koordinēja partijas 2019.gada vēlēšanu kampaņu. No Brejza telefona izzagtas īsziņas tika viltotas un priekšvēlēšanu kampaņas laikā pārraidītas sabiedriskajā televīzijā. PiS vēlēšanās uzvarēja ar nelielu pārsvaru.

Brejza tagad uzstāj, ka vēlēšanas neesot uzskatāmas par godīgām, jo valdošajai partijai bijuši pieejami kampaņas taktiskie plāni.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu