"Pegasus" skandāls: Izraēla ievieš noteikumus kiberproduktu eksportam

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Izraēla pēc starptautiska skandāla par uzņēmuma "NSO Group" ražoto spiegrogrammatūru "Pegasus" pieņēmusi noteikumus par to, kā ārvalstu valdības var izmantot tās kiberproduktu eksportu.

Ar Aizsardzības ministriju saistītā militārā eksporta aģentūra savā paziņojumā konkretizēja, ka ārvalstij, kas vēlas iegādāties kibersistēmu vai izlūkošanas sistēmu, tā jāizmanto tikai cīņai pret terorismu un "nopietniem noziegumiem".

Ar spiegprogrammatūru "Pegasus" inficēti viedtālruņi ļauj ieinteresētām pusēm iegūt to ziņojumus, fotoattēlus, e-pastus, ierakstīt sarunas, slepus aktivizēt mikrofonus un kameras.

NSO iekļuva skandālā saistībā ar ziņām, ka desmitiem tūkstoši aktīvistu, žurnālistu un politiķu ir uzskaitīti kā potenciāli "Pegasus" mērķi.

ASV varas iestādes novembrī iekļāva NSO melnajā sarakstā, lai ierobežotu tā eksportu no ASV grupām saistībā ar apgalvojumiem, ka šis Izraēlas uzņēmums "devis iespēju ārvalstu valdībām veikt transnacionālas represijas".

NSO konsekventi noliedz jebkādu vainu likumpārkāpumos un uzstāj, ka šī programmatūra ir paredzēta lietošanai tikai no varas iestāžu puses, kas cīnās pret terorismu un citiem noziegumiem.

Atjaunināts Izraēlas gala lietotāja sertifikāts, kas izdots pirmdien un kuru vajadzēs parakstīt Izraēlas kiberproduktu pircējiem, terorisma definīcijā iekļauj likumpārkāpumus, kas izdarīti ar mērķi "nopietni iebiedēt iedzīvotājus" vai "nepiemēroti piespiest valdību" ar tādiem noziegumiem kā ķīlnieku sagrābšana un potenciāli nāvējoši uzbrukumi cilvēku dzīvībai.

Sertifikātā teikts, ka "viedokļa vai kritikas paušanas akts, kā arī datu sniegšana par valsti, tostarp par jebkuru no tās institūcijām, nevar pats par sevi būt nopietns noziegums".

Šo noteikumu pārkāpšana var novest pie spiegprogrammatūras ierobežošanas vai atslēgšanas, brīdināja militārā eksporta aģentūra.

"Sistēmu nekādos apstākļos nevajag izmantot, lai nodarītu kaitējumu indivīdam vai indivīdu grupai tikai viņu reliģijas, dzimuma vai dzimtes, rases, etniskās grupas, seksuālās orientācijas, pavalstniecības, izcelsmes valsts, viedokļa, politiskās piederības, vecuma vai personīgā statusa dēļ."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu