Savādais gadījums ar Bezosa telefonu: vai to uzlauza Saūda Arābijas kroņprincis? (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/Scanpix, Pixabay

Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans aplikācijā "WhatsApp" nosūta šķietami nevainīgu video pasaules bagātākajam cilvēkam Džefam Bezosam, un Bezosa telefons drīz sāk izsūtīt datus lielā apjomā - šādu scenāriju iezīmē ekspertu ziņojums, kas nonācis izdevuma "Financial Times" rīcībā.

Bezosa telefons tika uzlauzts 2018.gada maijā. 

Bezoss un bin Salmans ar tālruņa numuriem bija apmainījušies pusdienās Losandželosā, kas tika rīkotas par godu Saūda Arābijas kroņprinča vizītei ASV. Tās laikā bin Salmans tikās ar virkni ietekmīgāko amerikāņu uzņēmēju, lai piesaistītu investīcijas Saūda Arābijai, kas pēdējos gados cenšas diversificēt ekonomiku un mazināt atkarību no naftas industrijas.

Tomēr pēc kāda laika Bezosa un bin Salmana draudzība nonāca smaga pārbaudījuma priekšā. Bezoss ir ne vien interneta tirdzniecības giganta "Amazon" īpašnieks, bet viņam pieder arī laikraksts "The Washington Post". Šajā izdevumā strādāja saūdarābu žurnālists Džamals Hašogi, kuru 2018.gada oktobrī konsulātā Stambulā noslepkavoja "likvidatoru" brigāde no Saūda Arābijas. Hašogi bija kritisks pret savu dzimteni, un viņa kolēģi "The Washington Post" un citos pasaules medijos pievērsa žurnālista slepkavībai visas pasaules uzmanību. Saūda Arābija kārtējo reizi bija parādījusi sevi kā valsts, kuras varenie dara, ko grib, nospļaujoties par cilvēktiesībām.

Bin Salmans ticies ar daudzām amerikāņu slavenībām, kā arī tehnoloģiju uzņēmumu un sporta komandu īpašniekiem.

Kāda augsta ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, laikrakstam "The Washington Post" sacījusi, ka bin Salmans aplikācijā "WhatsApp" esot sarakstījies ar Džaredu Kušneru - Baltā nama padomnieku un Trampa znotu.

Aizdomas, ka aiz Bezosa tālruņa uzlaušanas stāv Saūda Arābija, izskanēja jau pagājušogad. Taču Bezosa nolīgto ekspertu ziņojums parāda, ka kiberuzbrukumu veica Saūda Arābijas kroņprincis personīgi - tieši no viņa numura nosūtītais fails "izvilināja" no Bezosa telefona privātu informāciju.

Džefs Bezoss un Mohammads bin Salmans Rijādā. 9.novembris, 2016
Džefs Bezoss un Mohammads bin Salmans Rijādā. 9.novembris, 2016 Foto: AFP / Scanpix

Firmas "FTI Consulting" kiberdrošības ekspertu ziņojumā teikts, ka dažu stundu laikā pēc tam, kad bin Salmans aplikācijā "WhatsApp" Bezosam nosūtīja video, "sākās liela un neautorizēta datu eksfiltrācija no Bezosa tālruņa, tā turpinājās un pieņēmās spēkā vairāku mēnešu garumā.

No Bezosa tālruņa tika izvilināti vairāki desmiti gigabaitu datu dienā. Pirms video saņemšanas vidējais aizdomīgo izejošo datu apjoms bija mērāms dažos simtos kilobaitu dienā.

Ziņojumā gan nav apgalvots, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi pret bin Salmanu.

Saūda Arābija noraidījusi apsūdzības Bezosa tālruņa uzlaušanā.

Saūda Arābija iepriekš tikusi apsūdzēta žurnālistu un politisko oponentu tālruņu uzlaušanā, kā arī interneta "troļļu" armijas uzturēšanā - tā tiekot aktivizēta, lai iebaidītu un ķengātu cilvēkus, kas izsaka kritiskus viedokļus.

Ap to pašu laiku, kad Bezoss saņēma videoziņojumu no bin Salmana, esot notikuši mēģinājumi uzlauzt Hašogi drauga, Kanādā dzīvojošā Omāra Abdulaziza un vēl divu ārvalstīs mītošu saūdarābu disidentu tālruņus, ziņo privātuma aizstāvības aktīvisti.

Bezosa pasūtītajā atzinumā teikts, ka pēc video nosūtīšanas bin Salmans vēl divas reizes negaidīti sācis ar Bezosu sarunu aplikācijā "WhatsApp". Ziņojumu saturs licis domāt, ka bin Salmanam ir zināšanas par tēmām, kas izskanējušas uzņēmēja privātajās sarunās.

2019.gada februārī, vairākus mēnešus pēc Hašogi slepkavības, Bezoss pa telefonu tika iztaujāts par Saūda Arābijas interneta kampaņu pret viņu. Divas dienas vēlāk Bezoss no bin Salmana saņēma šādu "WhatsApp" ziņu: "Viss, ko dzirdi vai tev saka, nav taisnība, tas ir tikai laika jautājums, līdz tu zināsi patiesību, man un Saūda Arābijai nav nekā pret tevi vai "Amazon"."

Bezosa tālruņa analīzē neizdevās noskaidrot, kāda programmatūra izmantota iespējamajā kiberuzbrukumā. Eksperti Bezosa telefonā neatrada ne ļaunatūru, nedz arī pierādījumus, ka no Bezosa telefona sūtīti dati uz kādu no zināmajiem spiegprogrammatūrai izmantotajiem serveriem. Līdz ar to Bezosa nolīgtie eksperti nav guvuši neatspēkojamus pierādījumus bin Salmana vai kāda cita iespējamā uzbrucēja vainai.

Modernākā spiegprogrammatūra dzēš datus un veidota tā, lai to nevarētu atklāt. To spēj Izraēlas firmas "NSO Group" izstrādātā programmatūra "Pegasus". Tiek uzskatīts, ka šo spiegprogrammatūru Saūda Arābija izmantojusi pret disidentiem un cilvēktiesību aktīvistiem ap to pašu laiku, kad notika uzbrukums Bezosa tālrunim, ziņo "The Washington Post".

"NSO Group" trešdien noliedza, ka tās tehnoloģijas izmantotas pasaules bagātākā cilvēka tālruņa uzlaušanā.

Pagājušogad ASV tabloīds "National Inquirer" publicēja informāciju par Bezosa dēku ar Lorenu Sančesu. Bezoss vēlāk atklāja, ka izdevums esot mēģinājis viņu šantažēt - draudējis ar intīmu fotogrāfiju publiskošanu, ja viņš publiski nepaziņos, ka pret Bezosu vērstie "National Inquirer" raksti neesot politiski motivēti.

"National Inquirer" apgalvo, ka fotogrāfiju avots esot Sančesas brālis Maikls.

Lietā iesaistījušies divi ANO neatkarīgie eksperti, kas darbojas jautājumos par vārda brīvību un politiskajām slepkavībām.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu