Vakcinācija pret Covid-19: no kura brīža skaita sertifikāta derīguma termiņu (24)

Vita Daukste-Goba
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

No 15.februāra pakalpojumu saņemšanai tiek noteikts vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš, bet daudziem radies jautājums - no kura brīža skaita sertifikāta derīguma termiņu, kas būs deviņi vai pieci mēneši? Vai no pirmās vakcīnas, otrās vakcīnas vai dienas, kad tieši sertifikāts stājies spēkā? To skaidrojam raksta turpinājumā.

Covid-19 sertifikātu derīguma termiņš pieaugušajiem iedzīvotājiem ir šāds - deviņi mēneši pēc primārās vakcinācijas kursa pabeigšanas ar Vaxzevria (AstraZeneca), Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer) vakcīnām vai pieci mēneši pēc pirmās Janssen vakcīnas devas. Primārā kursa pabeigšana nozīmē, ka ir saņemtas divas devas, savukārt Janssen vakcīnas gadījumā primārā kursa pabeigšana nozīmē, ka ir saņemta viena deva.

Tātad - sertifikāta derīguma termiņu skaitīs no tās dienas, kad tika ievadīta otrā vakcīna. Vai Janssen vakcīnas gadījumā - pirmā.

Derīguma termiņš netiks skaitīts no dienas, kad spēkā stājās sertifikāts par primārā kursa pabeigšanu, proti, negaidīs 15 dienas, kas pagājušas pēc vakcinācijas.

"Stāsies spēkā tad, kad e-veselībā ievadīs datus par primārā kursa pabeigšanu," piektdien, 7. janvārī, preses konferencē precizēja Nacionālā veselības dienesta vadošā eksperte Līga Gaigala. Viņa sacīja, ka tas nereti aizņem divas dienas. "Piemēram, ja primārā vakcinācija pabeigta 5. janvārī [aut. - cilvēks šajā dienā tieši savakcinējies], bet 6. janvārī šis fakts ievadīts e-veselībā, tad sertifikāta derīguma termiņu sāks skaitīt no 6. janvāra."

SPKC atgādina, ka ir noteikts Covid-19 sertifikātu derīguma termiņš: 9 mēneši pēc divu devu vakcīnām (Comirnaty, Spikevax, Vaxzevria) un 5 mēneši pēc vienas Janssen vakcīnas devas. Nepilngadīgiem bērniem ir beztermiņa sertifikāti, jo balstvakcinācija šajā grupā nenotiek. Savukārt pēc balstvakcīnas sertifikāts kļūst beztermiņa. Kā precizē SPKC, ja ir saņemtas divas devas (AstraZeneca, Moderna un Pfizer) un ir vēl pārslimots Covid-19, tad beztermiņa sertifikāts ir jau uzreiz.

Vaicāti par šādām kombinācijām - Janssen viena deva un izslimošana, kā arī izslimošana un Janssen viena deva, speciālisti skaidro, ka šādu kombināciju gadījumos sertifikāts nav beztermiņa. Šādu kombināciju gadījumos sertifikāts būs derīgs 6 mēnešus (pēc pārslimošanas fakta). 

Savukārt, ja ir pārslimota Covid-19 infekcija (inficēšanās apstiprināta laboratorijā) pirms Covid-19 vakcinācijas un primārā vakcinācija veikta ar vienu vakcīnas devu no divu veidu Covid-19 vakcīnām, tad sertifikāta derīguma termiņš ir deviņi mēneši. Tas, kā informēja Gaigala, attiecināms gan uz AstraZeneca, Moderna un Pfizer vakcīnām, gan Janssen.

Kā piektdien, 7. janvārī, preses konferencē informēja Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča, uz 15. februāri 349 tūkstošiem būs beidzies sertifikāta derīguma termiņš.

Tas aprēķināts, ņemot vērā noteikto Covid-19 sertifikātu derīguma termiņu - deviņi mēneši pēc primārās vakcinācijas kursa pabeigšanas ar Vaxzevria (AstraZeneca), Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer) vakcīnām, bet 5 mēneši pēc vienas Janssen vakcīnas devas.

Latvijā par balstsvakcīnas termiņa noteikšanu pašlaik netiek domāts.

Kur varēs aplūkot derīguma termiņu? Kā piektdien informēja Gaigala, to varēs aplūkot tīmekļvietnē "covidsertifikats.lv". Viņa uzsvēra, ka pagaidām tiek vērtēts tehniskais risinājums, lai no 15. februāra atspoguļotu paziņojumu par sertifikāta derīguma termiņa beigām katra lietotāja profilā tīmekļvietnē "covidsertifikats.lv".

"Šobrīd sertifikātu var aprēķināt, apskatot savā sertifikātā norādīto datumu, kurā veikta vakcinācija," tā Gaigala.

Vakcinācijas datums ir redzams sertifikāta pilnās versijas (PDF formātā) sadaļā "Vakcinācijas datums". Pilnā versija ir pieejama, pieslēdzoties "covidsertifikats.lv".

Svarīgākais, kas jāzina par Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu.
Svarīgākais, kas jāzina par Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu. Foto: Veselības ministrija
Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu