Kamēr pie mums omikrona vilnis uzņem ātrumu, citās valstīs saslimstības līkne kā raķete šaujas augšup. Vīrusa paveids, ko pirmo reizi atklāja novembra beigās Botsvānā, spēj apiet vakcīnu radīto aizsardzību. Tāpēc ir versija, ka līdz aprīlim mēs visi izslimosim omikronu. Kārtējo reizi esam neziņas priekšā. Par to, kāpēc jāvakcinē bērni, tradicionālo vakcīnu, ko varbūt pieņems vakcīnskeptiķi, un kad tiksim pie kombinētās vakcīnas pret visiem SARS-CoV-2 paveidiem, saruna ar dakteri Māri Belti.

Ar omikronu biežāk nekā ar iepriekšējiem vīrusa paveidiem slimo bērni. Decembrī Dienvidāfrikā 19% no saslimušajiem bija bērni. Turklāt no šā štamma bērni arī mirst.

Meklējot ceļus, kā apiet vakcīnu radīto imūno aizsardzību, vīruss ir kļuvis "jaunāks". Decembrī Ņujorkā bērnu hospitalizācija pieauga piecas reizes - pēdējā decembra nedēļā par 66%, tas ir strauji. Intervijās ārsti saka, ka nevar apgalvot, ka bērniem slimības gaita ir smagāka, bet nevar pateikt arī pretējo - ka vieglāka. Amerikā no Covid-19 kopumā ir miruši 1000 bērni, bet nevajadzētu skatīties tikai uz nāvēm. Bērniem raksturīgs multisistēmu iekaisuma sindroms, kas nozīmē, ka cieš visas orgānu sistēmas un sekas var būt paliekošas uz mūžu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X