Aicina neatlikt balstvakcinēšanos uz pēdējo brīdi; februāra vidu varētu veidoties lielas rindas (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Zane Bitere/LETA

Kā šodien preses konferencē informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča, Latvijā nedēļā ir iespējams nodrošināt 90 000 līdz 105 000 cilvēku vakcināciju.

Viņa skaidroja, ka papildus vakcinācijai ārstniecības iestādēs un ģimenes ārstu praksēs tiek prioritizētas efektīvākās vakcinācijas formas. Šomēnes NVD organizē vakcinācijas centru darbību Rīgā un citās pašvaldībās.

Pašlaik jau darbojas divi lielie vakcinācijas centri Rīgā un 13 centri pašvaldībās, tiks vērti vaļā vēl desmit centri citās pašvaldībās - Balvos, Olainē, Līvānos, Dobelē, Smiltenē, Valmierā, Ogrē, ierīkošanas procesā ir arī vakcinācijas centri Jūrmalā, Jaunolainē un Ķekavā.

Tāpat notiks vienas dienas izbraukuma vakcinācijas pa pagastiem sadarbībā ar pašvaldībām. Janvārī notiks izbraukumi vismaz 136 pilsētās un pagastos.

Nākamajā nedēļā notiks izbraukumi Cesvainē, Smiltenē, Augšdaugavas novada Medumos, Ambeļos un Maļinovā, Salienas un Lauceses pagastos, Liepupē, Jēkabpils novada Ābeļu, Dignājas, Dunavas, Aknīstes, Gārsenes, Asares un Ancenes pagastos, Sesavā, Krimūnās un Tērvetē, Maltā, Valkā, Dagdā, Platonē, Apē, Skultē, Kandavā, Zvejniekciemā, Saulkrastos, Olainē, Skrīveros, Klintainē un Iršu pagastā.

Juhņēviča aicināja iedzīvotājus savlaicīgi pieteikties un veikt balstvakcināciju, neatliekot to uz vēlāku laiku, jo pastāv risks, ka liela daļa cilvēku plānos vakcīnu saņemt īsi pirms 15.februāra, kad stāsies spēkā prasība pēc obligātas balstvakcinācijas pakalpojumu saņemšanai. Jāņem vērā, ka augstās saslimstības apstākļos var saslimt arī medicīnas darbinieki, tādēļ var samazināties vakcinācijas kapacitāte un vakcinācijas punktos var veidoties rindas, brīdināja Juhņeviča.

Balstvakcinācijas sertifikāts sāk darboties jau nākamajā dienā pēc balstvakcīnas saņemšanas.

Līdz 7.janvārim vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 69,6% no visiem Latvijas iedzīvotājiem, savukārt pamatvakcināciju pabeiguši 66,99%. Balstvakcīnu jau saņēmuši 15,3% iedzīvotāju.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 6.janvārī, valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos, nosakot Covid-19 sertifikātu derīguma termiņu pieaugušajiem iedzīvotājiem. Covid-19 vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņš Latvijā stāsies spēkā 15.februārī un attieksies tikai uz pakalpojumu saņemšanu un pasākumu apmeklēšanu epidemioloģiski drošā vidē, kur nepieciešams uzrādīt vakcinācijas sertifikātu.

Vakcinācijas derīguma termiņš netiek attiecināts uz personām līdz 18 gadiem, jo šai iedzīvotāju grupai balstvakcinācija pašlaik nav nepieciešama. Tāpat vakcinācijas derīguma termiņš neattieksies uz tiem cilvēkiem, kuri pabeiguši primāro vakcināciju un pārslimojuši Covid-19.

Darba pienākumu veikšanai joprojām saglabājas prasība, pēc pabeigtas primārās vakcinācijas un balstvakcinācija tiek stingri rekomendēta.

Vakcinētajiem cilvēkiem sertifikāts būs spēkā deviņus mēnešus pēc primārās vakcinācijas kursa pabeigšanas ar "Pfizer", "Moderna" un "AstraZeneca" vakcīnām un piecus mēnešus pēc "Johnson&Johnson" vakcīnas saņemšanas.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu