Protestos Kazahstānā vairāk nekā 6000 aizturēto; aptuveni 164 gājuši bojā (38)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kazahstāna
Kazahstāna Foto: ABDUAZIZ MADYAROV

Kazahstānā masu nekārtībās aizturēti kopumā gandrīz 6000 cilvēku, svētdien paziņojis Kazahstānas prezidenta birojs. Tāpat nedēļas laikā gājuši bojā 164 cilvēki, atsaucoties uz Kazahstānas Veselības ministrijas sniegto informāciju, ziņoja valsts mediji.

Kazahstānas televīzija ziņoja, ka Almati vien gājuši bojā 103 cilvēki, tostarp divi bērni.

Iekšlietu ministrija iepriekš ziņoja, ka masu nekārtībās gājuši bojā 18 drošības spēku locekļi.

Vairāk nekā 2200 cilvēki ir ievainoti.

Kopumā aizturēti aptuveni 5800 cilvēki un sāktas 125 atsevišķas izmeklēšanas saistībā ar nekārtībām, paziņoja prezidenta birojs, piebilstot, ka aizturēto vidū ir "ievērojams skaits ārvalstu pilsoņu", bet plašāk nepaskaidroja.

"Situācija ir stabilizējusies visos valsts reģionos," un varasiestādes ir atguvušas kontroli pār administratīvajām ēkām, paziņoja birojs.

Ziņu aģentūras AFP žurnālists no Almati ziņoja, ka pilsētā atjaunojies nosacīts miers. Policija reizēm izšauj gaisā, lai atturētu cilvēkus no tuvošanās Almati centrālajam laukumam.

Mediji ziņoja, ka svētdien Almati darbu atsāk arī lielveikali.

Kazahstānas iekšlietu ministrs Erlans Turgumbajevs pavēstīja, ka nekārtību laikā izdemolēti vairāk nekā 100 iepirkšanās centri, banku filiāles un aptuveni 400 automašīnas, lielākoties policijas transporta līdzekļi.

Iekšlietu ministrija nekārtībās nodarītos zaudējumus aplēsusi uz aptuveni 175 miljoniem eiro.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās pirms nedēļās Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Drīz vien miermīlīgie protesti pārauga sadursmēs ar drošības dienestiem. Līdztekus valdības ēku ieņemšanai sākās uzbrukumi policijas iecirkņiem un veikalu izlaupīšana.

Ceturtdien Maskavas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse jeb Kolektīvās drošības līguma organizācija (ODKB), atbildot uz Kazahstānas prezidenta Kasima Žomarta Tokajeva lūgumu, nosūtīja uz Kazahstānu "miera uzturētājus", un tagad, šķiet, režīms ir atjaunojis kontroli pār nemieru pārņemto pilsētu ielām.

Kazahstānas Tirdzniecības ministrija paziņoja, ka attālākajiem reģioniem nodrošināta pamata pārtikas preču piegāde, un Enerģētikas ministrija ziņoja, ka sāktas degvielas un gāzes piegādes.

Almati lidosta paliks slēgta, līdz situācija būs stabilizējusies, svētdien paziņoja varasiestāde.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju masu nekārtībās gājuši bojā 18 drošības spēku locekļi un vairāk nekā 740 tikuši ievainoti.

Iepriekš varasiestādes ziņoja, ka gājuši bojā vairāk nekā 40 cilvēki, tostarp drošības spēku darbinieki.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu