Par Ņikiforenko uzmākšanos pacientei sāk kriminālprocesu (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Jaunākā sūdzība par imunologu Jevgēniju Ņikiforenko Valsts policijā un Veselības inspekcijā nonākusi pavisam nesen - pērn oktobrī, ziņo LTV raidījums “de facto”. Taču sākotnēji ne viena, ne otra iestāde neko sodāmu nav saskatījusi. Šobrīd krimināllieta ir sākta, savukārt Veselības inspekcija ar savu rīcību ir apmierināta.

LTV vēsta, ka Aleksandra (vārds mainīts) pie Ņikiforenko devās ar sūdzībām par muskuļu sāpēm. Vizītes laikā viņš izteicis komplimentus un jociņus un palūdzis apgulties uz kušetes un parādīt vēderu.

Aleksandra rakstiskā intervijā raidījumam apraksta to, kas bija noticis tālāk: “Es apgūlos, viņš taustīja vēderu. Tad strauji pavilka manus legingus un apakšbikses un iebāza man apakšbiksēs roku, pieskaroties intīmajām vietām. Es saspiedu kopā kājas, paķēru viņa roku un pateicu, ka nevajag šo darīt. Bet viņš tik un tā uzstājīgi bāza savu roku, bet ar otru piespieda manas rokas un teica, ka vajag pārbaudīt limfmezglus. Saprotot, ka es pretojos, viņš ātri pataustīja pa labi, pa kreisi un aizgāja pie sava galda. Pēc vizītes es jutos ļoti dīvaini.

Kādu stundu nosēdēju pie poliklīnikas mašīnā, nevarēju saprast, kas ir noticis. Tad man bija panikas lēkme, riebuma un netīrības sajūta. Es nezināju, kur likties, gāju dušā un vannā. Ilgi gulēju.”

Dažas dienas pēc vizītes Aleksandra uzrakstījusi iesniegumus par Ņikiforenko Valsts policijai un Veselības inspekcijai.

Latvijas Televīzijai ir zināms, ka policija no Ņikiforenko pieprasīja paskaidrojumus. Ārsts atbildējis, ka viss, ko darījis, ir limfmezglu un vēdera orgānu pārbaude. Tas pie Aleksandras sūdzībām esot bijis pamatots. Var secināt, ka inspektors, kurš skatīja Aleksandras iesniegumu, ārsta teikto nepārbaudīja.

Drīz policija Aleksandru informēja – noziegumu ārsta darbībās nesaskata un kriminālprocesu pret viņu nesāks. Policijas lēmumā nav analizēts Aleksandras stāstītais, ka pēc sievietes lūguma pārtraukt Ņikiforenko turpinājis viņai pieskarties un ar varu turējis viņas rokas. Taču pēc tam, kad par Ņikiforenko rīcību ziņoja mediji, policija atgriezās pie šīs lietas un lūdza prokuratūru to pārbaudīt. Rezultātā kriminālprocesu pret ārstu tomēr sāka. Vairāk policija nestāsta, lai nekaitētu izmeklēšanai, taču aicina pieteikties jebkuru, kurš uzskata, ka cietis no Ņikiforenko darbībām.

LTV ziņo, ka Veselības inspekcija pēc Aleksandras iesnieguma arī veica pārbaudi un arī secināja, ka ārsts nedarīja neko vairāk par rutīnas cirkšņa limfmezglu pārbaudi. Veselības inspekcijas ieskatā, Ņikiforenko tomēr pārkāpis likumu, jo nav prasījis pacientes piekrišanu, lai pārbaudītu limfmezglus. Taču inspekcija nolēma, ka ārstu nesodīs.

“Vai tas ir sods, par kuru uzreiz jāpiemēro administratīvā atbildība? Domāju, ka nē, ja tas atkārtojas gada laikā, tad jā,”

skaidro Veselības inspekcijas vadītāja Anita Slokenberga. “de facto” uzrunātais zvērinātais advokāts Ronalds Rožkalns skaidro, ka jaunais likums neliek inspekcijai gaidīt atkārtotu pārkāpumu, lai sodītu par likuma pārkāpumu.

Advokāts Ronalds Rožkalns inspekcijas rīcību Ņikiforenko lietā sauc par formālu. Viņš norāda – jaunais likums neliek inspekcijai gaidīt atkārtotu pārkāpumu.

Aleksandra Veselības inspekcijai rakstīja jau pēc tam, kad Latvijas Radio interesējās par senākām inspekcijas pārbaudēm pret Ņikiforenko. Latvijas Televīzijai Slokenberga apgalvo, ka par to nezināja. Viens no galvenajiem Veselības inspekcijas argumentiem, kāpēc tā šobrīd nevar sodīt Ņikiforenko, ir, ka vecās pārbaudes lietas pret ārstu ir iznīcinātas. Taču Latvijas Radio noskaidroja – inspekcija dokumentus nodeva iznīcināšanai jau pēc tam, kad saņēma jautājumus par iestādes rīcību, izmeklējot sūdzības pret imunologu.

“Manuprāt, veidojas paaudze, kas uzskata, ka ārsts terapeits, piemēram, var tikai pamērīt asinsspiedienu un paklausīties sirdi. Vairāk viņš neko nedara, bet tā nav. (..)

Tajā pašā laikā es gribu atzīmēt to, ka paciente nav griezusies pie iestādes vadītājas “Biocon” vadītājas, kas ir tepat blakus kabinetā un uzreiz risinājusi šo jautājumu, un šī paciente bijusi ne vienreiz vien pie šī daktera, kā atklājās. Ja man ir šāda satraucoša informācija, nu tad es griežos pie vadības, es informēju,” sarunā ar “de facto” pauda Slokenberga.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu