2.janvārī Kazahstānā aizsākās protesti, kas drīz vien pārauga nemieros visās lielākajās valsts pilsētās. Ko grib protestētāji un kāds iznākums paredzams līdz šim vislielākajiem nemieriem Kazahstānā kopš 1991.gada?

Lai arī sākotnējais grūdiens bija degvielas cenu dubultošanās, drīz pēc tam protestētāji jau pieprasīja parlamenta atlaišanu un jaunas vēlēšanas. Vēl vairāk - viņi gribēja, lai politisko skatuvi uz visiem laikiem pamet bijušais prezidents Nursultans Nazarbajevs.

Nazarbajevs Kazahstānā valdīja pirmos 30 neatkarības gadus. 2019.gadā viņš atkāpās no prezidenta amata, taču tikai pēc tam, kad bija pasludināts par "nācijas līderi" un nodrošinājās, ka pat pēc atkāpšanās saglabās stingru kontroli pār valsts politiku. Protestētāji ar saucieniem "Vecais, ej prom!" nogāza Nazarbajeva statuju Taldikorghanā, Almati apgabala galvaspilsētā.

Līdz 7.janvārim policistu un protestētāju sadursmēs bija nogalināti vairāki desmiti cilvēku, un Nazarbajeva izvēlētais pēctecis, prezidents Kasims Žomarts Tokajevs izsludināja ārkārtas stāvokli un vērsās pēc palīdzības pie Kremļa. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ātri atsaucās un nosūtīja Krievijas karavīrus palīgā apspiest protestus. Tokajevs paziņoja, ka devis drošības spēkiem atļauju "bez brīdinājuma" šaut uz protestētājiem.

Situācija Kazahstānā mainās pa stundām, tāpēc vēl ir par agru prognozēt, kā šī konfrontācija beigsies. Taču pirmos secinājumus jau var izdarīt.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X