Ņikiforenko lieta: VI lūgs krimināllietas izskatīšanas laikā ārstam noteikt darba pienākumu pildīšanas aizliegumu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: www.freepik.com

Veselības inspekcija (VI) lūgs prokuratūrai noteikt aizliegumu imunologam Jevgēnijam Ņikiforenko pildīt ārstniecības personas darba pienākumus uz krimināllietas izskatīšanas laiku, līdz tiks noskaidroti visi apstākļi.

Tāpat VI ierosinās administratīvā pārkāpuma procesus lietās, kurās nav iestājies noilgums administratīvās atbildības piemērošanai. Arī par administratīvo pārkāpumu lietas izskatīšanas rezultātiem inspekcija informēs prokuratūru.

VI pašlaik turpinot izskatīt tās rīcībā esošās lietas par diviem 2021.gada decembrī saņemtajiem iesniegumiem saistībā ar Ņikiforenko darbībām.

Tāpēc VI aicina atsaukties personas, kas ārstniecības laikā saskārušās ar Ņikiforenko darbībām, kurās apšauba medicīnisku pamatotību. Tostarp VI aicina personas, kurām inspekcija ir sniegusi atbildi līdz 2011.gadam, iesniegt visus lietas materiālus atkārtotai izskatīšanai, sūtot pa pastu uz Klijānu ielu 7, LV-1012 vai uz e-pastu "vi@vi.gov.lv".

Par saņemtajām sūdzībām VI gatavo atzinumus un lietas materiālus nodos prokuratūrai, kas atkārtoti izskata krimināllietu par Ņikiforenko darbībām.

Inspekcijā ir sākta arī dienesta pārbaude par iestādes publisko komunikāciju, par to, kādā kārtībā plašsaziņas līdzekļi pieprasīja informāciju Ņikiforenko lietā un kādu informāciju Inspekcijas darbinieki sniedza.

Jau ziņots, ka veselības ministrs rosinās pārbaudi par VI darbībām, maldinot žurnālisti par izmeklēšanas materiālu pieejamību, kuros vērtēts imunologa Ņikiforenko darbs, kuru vairākas viņa pacientes novērtējušas kā iespējamu seksuālu izmantošanu, un vēlāk šos materiālus iznīcinot, - šādu apņemšanos ministrs paudis sociālajos tīklos.

Latvijas Radio vēstīja, ka VI žurnālistiskās izmeklēšanas laikā maldinājusi žurnālisti par to, ka inspekcijas rīcībā vairs neesot pieejami izmeklēšanas materiāli par imunologa iespējamajiem pārkāpumiem.

Žurnāliste dokumentus pēdējo reizi lūgusi 2021.gada augusta nogalē, taču inspekcijā apgalvots, ka visi dokumenti par laiku, kad notikusi pārbaude, jau esot "nodoti arhīvā vai uz iznīcināšanu", lai arī dokumenti šajā laikā nebija nedz nosūtīti arhīvam, nedz arī iznīcināti. Vēlāk atklājies, ka VI arhīva atļauju dokumentu iznīcināšanai prasījusi gandrīz divus mēnešus pēc žurnālistes intereses.

Pārbaudes lieta tikusi iznīcināta pērn rudenī, neilgi pirms publikācijas par mediķi publiskošanas. VI vadītāja Anita Slokenberga tika skaidrojusi, ka tas darīts, jo "tā ir desmit gadus veca lieta un, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, tā tiek glabāta desmit gadus, līdz ar to šī lieta ir iznīcināta".

Savukārt Valsts policija ierosinājusi kriminālprocesu pret seksuālā izmantošanā vainoto imunologu Ņikiforenko un aicina pieteikties citas cietušās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu