Linkaits aicina ES izstrādāt vienotu pieeju attiecībā uz Covid-19 ierobežojumiem transporta sektorā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits aicina Eiropas Savienībā (ES) izstrādāt vienotu pieeju attiecībā uz ierobežojumiem transporta sektorā, lai ierobežotu Covid-19 izplatību, tā pirmdien tikšanās laikā ar Francijas transporta lietu ministru Žanu Batistu Džebarī (Jean-Baptiste Djebbari) norādīja ministrs.

Linkaits pauda, ka, neskatoties uz to, ka ES ir pieņēmusi dažādas rekomendācijas un ieteikumus par koordinētu rīcību, tomēr joprojām dalībvalstis pieņem individuālus lēmumus, kas tiešā veidā ietekmē transporta sistēmas efektīvu darbību.

Ministri tikšanās laikā pārrunāja vairākus ES līmenī aktuālos satiksmes nozares problēmjautājumus, tajā skaitā, alternatīvo degvielu attīstību visiem transporta veidiem un pārejas uz tīrākajiem transporta veidiem stiprināšanu, dzelzceļa attīstību, ceļu satiksmes drošību, pilsētās attīstoties mikromobilitātei.

Tikšanās laikā Džebarī prezentēja Francijas prezidentūras ES Padomē prioritātes transporta jomā, kas koncentrējas uz dekarbonizāciju un inovācijām.

Vienlaikus Linkaits pauda cerību, ka Francijas prezidentūras vadībā transporta jomā tiks pieņemti pragmātiski un sabalansēti lēmumi.

Tāpat ministrs uzsvēra dzelzceļa transporta būtisko nozīmi, tajā skaitā sabiedriskā transporta attīstībā. Cita starpā ministrs norādīja, ka patlaban notiek darbs pie jaunās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" izveides, kas savienos gan Baltijas pilsētas, gan Latviju ar Eiropu. Šis ir stratēģiskas nozīmes projekts ne tikai Latvijai un Baltijai, bet visai ES.

Džebarī atzina, ka Eiropā notiek ātrvilcienu un nakts vilcienu attīstība, lai īsākiem reģionāliem un starpvalstu braucieniem cilvēki aviosatiksmes vietā izvēlētos braucienu ar vilcienu.

Ministri bija vienisprātis par to, cik pašreizējās sarunas ir nozīmīgas, lai ieviestu Eiropas politiku, kas atļautu sasniegt ES noteikto mērķi par vismaz 55% samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas līdz 2030.gadam attiecībā uz 1990.gadu.

Tika uzsvērta arī nepieciešamība virzīt uz priekšu sarunas par Eiropas transporta infrastruktūru attīstīšanu un par pasākumiem, kas veicinātu viedo tehnoloģiju izmantošanu transporta sistēmas ilgtspējā un efektivizācijā.

Tāpat ministri uzsvēra, ka notiek diskusijas par virkni aviācijas un kuģniecības sektora priekšlikumiem, kam ir jāsniedz ieguldījums kopējā transporta sektora dekarbonizācijā.

Līdztekus Francijas ministrs uzaicināja Linkaitu uz šajā semestrī Francijā rīkotajiem ministru pasākumiem, kas koncentrēsies uz aviācijas, dzelzceļa, transporta dekarbonizācijas un citiem transporta politikai būtiskiem jautājumiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu