Pavļuts: Ārstniecības procesā ir jānodrošina pacientu tiesību reāla, nevis formāla aizsardzība (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daniels Pavļuts.
Daniels Pavļuts. Foto: Valsts kanceleja

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pirmdienas tikšanās laikā ar Veselības inspekcijas vadītāju Anitu Slokenbergu uzsvēra, ka ārstniecības procesā ir jānodrošina pacientu tiesību reāla, nevis formāla aizsardzība un stingri jāievēro cilvēka cieņas principi, TVNET pavēstīja ministra komunikācijas padomniece Lāsma Bindere.

Ministrs sarunā arī paudis nostāju, ka pacientu tiesību aizsardzībā nav vietas neiejūtīgam formālismam.

Slokenberga esot piekritusi, ka Veselības inspekcijā nepieciešamas būtiskas izmaiņas - gan iestādes darba kultūrā, gan praktiskajā darbā. Proti,

Veselības inspekcijai esot jākļūst uz pacientu orientētākai,

turklāt, pēc sarunā secinātā, būtu jāatrod veids, kā cita starpā strādāt arī iejūtīgāk, un jāuzlabo pacientu iesniegumu izskatīšanas gaita. Vienlaikus netiekot izslēgts, ka nepieciešamības gadījumā būs jāizstrādā attiecīgi normatīvo aktu grozījumu projekti.

Kā vēstīts, ka veselības ministrs pirmdien tikās ar Veselības inspekcijas vadītāju, lai pārrunātu Veselības inspekcijas darbu pacientu tiesību aizsardzībā, saziņā ar pacientiem un sabiedrību.

Tāpat ziņots, ka

veselības ministrs rosinās pārbaudi par Veselības inspekcijas darbībām, maldinot žurnālisti par izmeklēšanas materiālu pieejamību,

kuros vērtēts imunologa Jevgēnija Ņikiforenko darbs, kuru vairākas viņa pacientes novērtējušas kā iespējamu seksuālu izmantošanu, un vēlāk šos materiālus iznīcinot, - šādu apņemšanos ministrs paudis sociālajos tīklos.

Latvijas Radio vēstīja, ka Veselības inspekcija žurnālistiskās izmeklēšanas laikā maldinājusi žurnālisti par to, ka inspekcijas rīcībā vairs neesot pieejami izmeklēšanas materiāli par imunologa iespējamajiem pārkāpumiem.

Žurnāliste dokumentus pēdējo reizi lūgusi 2021.gada augusta nogalē, taču inspekcijā apgalvots, ka visi dokumenti par laiku, kad notikusi pārbaude, jau esot "nodoti arhīvā vai uz iznīcināšanu", lai arī dokumenti šajā laikā nebija nedz nosūtīti arhīvam, nedz arī iznīcināti. Vēlāk atklājies, ka Veselības inspekcija arhīva atļauju dokumentu iznīcināšanai prasījusi gandrīz divus mēnešus pēc žurnālistes intereses.

Pārbaudes lieta tikusi iznīcināta pērn rudenī, neilgi pirms publikācijas par mediķi publiskošanas. Veselības inspekcijas vadītāja Slokenberga tika skaidrojusi, ka tas darīts, jo "tā ir desmit gadus veca lieta un, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, tā tiek glabāta desmit gadus, līdz ar to šī lieta ir iznīcināta". "Zinot par mediju interesi un potenciālo dokumentu nozīmi, Veselības inspekcija varēja izvēlēties arhivēšanai iekļaut vai izvēlēties neiznīcināt arī šos dokumentus," atzīmē radio.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu