"Veikalā varēs strādāt, bet ne iepirkties." Diskutēs par pretrunu novēršanu darbinieku balstvakcinācijas jautājumā (35)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Pašreiz vēl tikai notiek diskusijas, kā novērst izveidojušos pretrunu starp laikus saņemtas balstvakcīnas nepieciešamību dažādu pakalpojumu saņemšanai un tirdzniecības vietu apmeklēšanai, tai pašā laikā to kā obligātu neprasot šādās vietās strādājošajiem darba pienākumu veikšanai, otrdien žurnālistiem atzina Valsts kancelejas direktors vadītājs Jānis Citskovskis.

Valdība pagājušajā nedēļā apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos, nosakot Covid-19 sertifikātu derīguma termiņu pieaugušajiem iedzīvotājiem. Covid-19 vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņš Latvijā stāsies spēkā 15.februārī un attieksies

tikai uz pakalpojumu saņemšanu un pasākumu apmeklēšanu epidemioloģiski drošā vidē,

kur nepieciešams uzrādīt vakcinācijas sertifikātu.

Vienlaikus darba pienākumu veikšanai joprojām saglabājas prasība pēc pabeigtas primārās vakcinācijas, bet balstvakcinācija tiek stingri rekomendēta, tomēr nav obligāta.

Atbildot uz aģentūras LETA jautājumu, vai ir domāts novērst pretrunu, kad, piemēram, apģērbu veikala pārdevējs, kurš nav pēc vajadzīgā termiņa saņēmis balstvakcīnu, teorētiski var strādāt, bet tai pat laikā nevar tajā pašā veikalā iepirkties, Citskovskis norādīja, ka par šo jautājumu tiek diskutēts Operatīvās vadības grupas līmenī. Tādējādi pašreiz nav arī skaidrs, vai tāds veikals, kur ir pārdevēji bez saņemtas balstvakcīnas, varētu tikt uzskatīti par "zaļajā" režīmā strādājošiem, kurus derīgs Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts ir vajadzīgs ne tikai apmeklētājiem, bet arī tur strādājošajiem.

"Līdzko eksperti būs nonākuši pie vienošanās, būs attiecīgi arī priekšlikumi," teica Citskovskis.

Kariņš: Ja politiski nevarēs vienoties par sankcijām, nebūs jēgas ieviest obligātu Covid-19 vakcināciju vecuma grupā virs 60 gadiem

Ja politiskā līmenī nevarēs vienoties par sankcijām, kas draudētu cilvēkiem, kas izvēlēsies neveikt vakcināciju pret Covid-19, nebūs jēgas noteikt prasību par tās obligātu veikšanu vecuma grupā virs 60 gadiem, otrdien pēc valdības sēdes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš skaidroja, ka, pēc viņam pieejamās informācijas, Operatīvās vadības grupas līmenī turpinās diskusija par šo tēmu, tomēr publiski jau izskanējuši dažādi viedokļi, tai skaitā arī no politiķiem, ka ne visi atbalsta ideju, ka šāda prasība būtu ieviešama.

Premjers apelēja pie cilvēku, īpaši vecāka gada gājuma, veselā saprāta, aicinot vakcinēties. Viņš norādīja, ka visa Latvijas valstij un pārējai pasaulei pieejamā statistika ļoti skaidri norāda, ka gados vecākiem cilvēkiem, kuri nav aizsargāti ar kaut vai vienu vakcīnu, ir krietni lielāka iespējamība saslimt, nonākt slimnīcā smagā stāvoklī un nomirt, nekā tās pašas vecuma grupas cilvēkam, kurš ir vakcinēts un saņēmis balstvakcinācijas devu.

Kariņa aicinājums tiem apmēram 100 000 senioriem, kuri vēl nav vakcinēti, būtu negaidīt vairāk un iet saņemt poti, jo Covid-19 omikrona paveida vilnī ir pierādījies, ka vakcīna un balstvakcīna ir labākais veids, kā cilvēks sevi var pasargāt no smagas saslimšanas un no nāves.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu