Omikrons un viltus negatīvie antigēna testi – vai ir pamats satraukumam? (23)

Rūta Reinsone
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Shutterstock

Jaunais Covid-19 paveids omikrons nu jau dominē ne tikai citviet pasaulē, bet arī Latvijā. Šonedēļ parādījās ziņas par to, ka omikronam ir paaugstināta varbūtība uzrādīt viltus negatīvu Covid-19 testa rezultātu. Par to arī nemitīgi ziņo cilvēki, piemēram, vietnē Twitter. Vai ir pamats satraukumam, ka viltus negatīvie omikrona testi varētu nest vēl lielāku saslimstības vilni?

Sociālās saziņas vietnēs var atrast ne vienu vien stāstu par pieredzi ar omikronu un testēšanos mājas apstākļos. Arī Twitter lietotāja Žanete dalījās savā pieredzē: “Dzīve ar omikronu. Vakcinētajiem vecākiem pāris dienas saaukstēšanās / neērtību un viss. Nevakcinētam septiņgadniekam smagāk - nepārtraukta temperatūra un šausmīgs klepus.”

Sazinoties ar Žaneti un jautājot par simptomiem, viņa saka, ka tie parādījušies ļoti ātri. Uzreiz bija temperatūra, lauza kaulus, sāpēja galva un bija nespēks. Pēcāk parādījās arī klasiskie simptomi – klepus un iesnas. Abi ar vīru nolēma veikt paštestus. Būtiski ir tas, ka tie bijuši nevis deguna, bet gan mutes antigēna testi. Žanetei tests uzreiz esot bijis pozitīvs, vīram – negatīvs. Pēc pāris dienām, īsi pirms došanās uz laboratorisko testu, vīrs mutes antigēna testu nolēmis veikt vēlreiz. Tas šoreiz bijis pozitīvs. Žanete piebilda, ka vakcinējušies pirms 7 mēnešiem. Balstvakcīnu vēl nebija saņēmuši.

Savukārt Twitter lietotāja Laura dalās ar sava vīra slimības gaitu, kurš decembra vidū saņēmis balstvakcīnu.

1. janvārī bijusi saskare ar inficēto un 4. janvārī jau parādījušies simptomi – kakla sāpes, iesnas un nogurums.

Mutes antigēna tests gan uzreiz bijis pozitīvs, jo lasījusi, ka omikrona gadījumā paraugu no kakla sākumā esot ņemt labāk. Vīram slimības gaita bijusi viegla, bez temperatūras. Jau ceturtajā dienā viss bijis normas robežās.

Tomēr citi Twitter lietotāji norāda, ka Covid-19 infekciju deguna antigēna testi nav uzrādījuši, bet pēcāk laboratorijas tests bijis pozitīvs. Nacionālās mikrobioloģijas references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja, ka pētījumos ar dzīvniekiem varēja redzēt – omikrons izrāda vieglāku vīrusa slodzi, turklāt būtiski ir tas, ka

šī koronavīrusa mutācija vairojas vairāk kaklā, rīklē un mazāk deguna dobumā.

Tas arī būtu jāņem vērā turpmākajās testēšanas politikas un rekomendāciju izstrādē.

Ziņu aģentūra Reuters ziņo: daži zinātnieki norādījuši, ka

cilvēki var pārnesāt Covid-19 vīrusa jauno paveidu omikronu, kad tas ir inficējis rīkli un siekalas, – tātad jau pirms vīruss ir sasniedzis degunu.

Tādēļ uzskatāms, ka deguna antigēna testi inficēšanās sākuma stadijā vīrusu neuzrādīs.

Nesen ASV veiktais nelielais pētījums apstiprināja šo viedokli. 29 ar omikronu inficētu cilvēku veiktie PĶR siekalu testi, kas tiek pārbaudīti laboratorijā, vīrusu atklāja vidēji trīs dienas pirms tam, kad vīrusu parādīja deguna paštestu paraugi.

Tas arī parāda, ka parasti ātrajiem testiem ir mazāka jutība nekā laboratorijā apstrādātajiem PĶR testiem. Paštesti var radīt vairāk viltus negatīvu rezultātu. Tomēr tāpat tiek uzsvērts, ka antigēna testi joprojām ir spēcīgs līdzeklis pandēmijas apkarošanai.

To apliecina arī Veselības ministrija (VM), jautājot par bažām skolu un darba vietu testēšanā. VM apgalvo – neskatoties uz to, ka paštestu precizitāte ir mazāka nekā PĶR testiem, kas tiek veikti laboratorijās, ieguvumi pie augstas saslimstības ir lielāki nekā riski.

“Antigēna testi joprojām ir būtiska testēšanas politikas sastāvdaļa, un pašlaik tā ir labākā alternatīva, ņemot vērā laboratoriju kapacitāti un esošo augsto saslimstības izplatību,” skaidro ministrija.

Ministrijā piebilst, ka laboratorijas, piemēram, veikt skolēnam testu trīs reizes nedēļā nevar, savukārt ar paštestiem iespējams noteikt saslimšanas gadījumus. Tas ļauj veikt mērķētas pārbaudes un izvairīties no tālākas slimības izplatības kolektīvos. Tomēr vienlaikus speciālistiem būtu jāvērtē, vai nepieciešams mainīt paraugu ņemšanas rekomendācijas.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs Ministru kabineta 11. janvāra preses konferencē skaidroja: “SPKC informācija liecina, ka

testēšana dod papildu garantiju, ja pat visi testi nebūtu veikti pareizi. Ir ievērojama daļa antigēna testu, kas palīdz konstatēt, ka bērnam vai pedagogam ir Covid-19 infekcija.

Un tas notiek tieši tādā periodā, kad šis tests uzrāda maksimālu infekciozitāti un maksimālu bīstamību.”

Viņš arī piebilst, ka nav izslēgts antigēna testa viltus rezultāts, kurš infekciju var arī neuzrādīt. Tāpēc Perevoščikovs atgādina – svarīgi ir pielikt pie visiem iepriekš noteiktajiem norādījumiem. Ja ir simptomi, paliekam mājās.

Ja ir simptomi, bet mājās veiktas tests negatīvs, arī paliekam mājās un pēcāk veicam īsto testu.

Lielākās viņa bažas, attiecinot paštestu veikšanu uz bērniem, ir par to, vai tests ir veikts kāda uzraudzībā. “Iesakām testus veikt kāda uzraudzībā, kas zina, kā paštesti ir veicami, un darām to pēc instrukcijas. Tas īpaši attiecināms uz bērniem.” Viņš akcentē, ka

testa rezultāts var būt atkarīgs ne tikai no paša testa kvalitātes un iedarbības pret omikrona vīrusu, bet arī no tā, kā tests ir veikts.

11. janvārī Pasaules Veselības organizācija (PVO) paziņoja, ka vairāk nekā puse cilvēku Eiropā tuvāko divu mēnešu laikā, visticamāk, saslims ar koronavīrusa omikrona variantu, ja vīruss turpinās izplatīties esošajā tempā.

Koronavīrusa omikrona varianta straujo izplatību Latvijā mēs novērojam gan tagad, gan redzēsim arī tuvākajos mēnešos vai pat nedēļās. Tomēr jau tagad ir skaidrs – omikrons uzņem apgriezienus.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu