Polijas ārlietu ministrs: Kara iespējamība Eiropā ir augstākā 30 gadu laikā (2)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Eiropa nonākusi vistuvāk karam pēdējo 30 gadu laikā, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sanāksmē paziņojis Polijas ārlietu ministrs Zbigņevs Rau.

Rau tieši nepieminēja Krieviju, norāda aģentūra "Reuters".

"Izskatās, ka kara iespējamība EDSO reģionā ir lielāka nekā jebkad agrāk pēdējo 30 gadu laikā," teica Polijas ārlietu ministrs. "Vairāku nedēļu garumā mēs sadzīvojam ar iespēju, ka Austrumeiropā varētu notikt liela militārā eskalācija."

"Mums jākoncentrējas uz mierīgu konflikta risinājumu Ukrainā un tās tuvākajā apkārtnē," sacīja Rau, aicinot "pilnībā respektēt Ukrainas suverenitāti, teritoriālo nedalāmību un vienotību tās starptautiski atzītajās robežās".

Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām aptuveni 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, un Kremlis izvirzījis Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja 1997.gada 27.maijā, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

Šonedēļ notikusī Krievijas un ASV tikšanās Ženēvā, kā arī Krievijas un NATO sarunas Briselē pagāja bez rezultāta.

EDSO ir vienīgais reģionālās drošības forums, kur ASV un Krievija regulāri sēž pie viena galda.

EDSO novērotāji arī uzrauga situāciju Ukrainas austrumos, kas daļēji atrodas Krievijas atbalstīto kaujinieku kontrolē.

ASV pārstāvis EDSO Maikls Kārpenters norādīja, ka forums varētu būt ideāla vieta spriedzes mazināšanai.

"Tikai EDSO mēs varam sēdēt kopā pie tā paša galda, visu 57 dalībvalstu balsīm esot vienlīdzīgām, lai diskutētu par ceļiem, kā stiprināt drošību, ievērojot pamata principus un saistības, arī cieņu pret dalībvalstu suverenitāti un teritoriālo integritāti, robežu neaizskaramību un spēka draudu nepielietošanu," viņš sacīja.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu