Taivāna pateicas lietuviešiem par "vēsturisku precedentu", salīdzinot Pekinu ar PSRS (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Taivānas karogs. Ilustratīvs foto.
Taivānas karogs. Ilustratīvs foto. Foto: EPA/DAVID CHANG

Taivāna ceturtdien apsveikusi Lietuvu Brīvības aizstāvju dienā, kas veltīta 1991.gada 13.janvāra traģisko notikumu piemiņai.

Taivāna arī pateikusies lietuviešiem par iedvesmojošu "vēsturisku precedentu" un salīdzinājusi Pekinu ar kādreizējo Padomju Savienību.

"Tāpat kā Padomju Savienība 1991.gadā uzbruka preses un televīzijas objektiem Lietuvā, Ķīnas komunisti šajos laikos izmanto dezinformāciju un infiltrāciju, cenšoties sabradāt preses brīvību un citas brīvības Taivānā," sociālajā tīklā "Facebook" norādījusi Taivānas Ārlietu ministrija.

"Daudzi lietuvieši, kas toreiz devās aizstāvēt brīvību, nezināja, vai atgriezīsies dzīvi, bet apzinājās šīs cīņas nozīmību. Taivānas iedzīvotāji balstās uz tādām pašām vērtībām," teikts paziņojumā.

Tajā uzsvērts, ka Taivāna ir gatava "aizstāvēties līdz pēdējam".

"Mēs pateicamies Lietuvai, kas radījusi šādu vēsturisku precedentu cīņā par brīvību, un apliecinām cieņu bojāgājušajiem," norādīts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Lietuva šodien piemin Brīvības aizstāvju dienu, atceroties 1991.gada 13.janvāra notikumus Viļņā un to upurus.

Šogad aprit 31 gads kopš brīža, kad, mēģinot gāzt likumīgi ievēlēto Lietuvas varu, kas 1990.gada 11.martā bija pasludinājusi valsts neatkarību, īpašās padomju karaspēka vienības ar spēku ieņēma Viļņas televīzijas torni un Televīzijas un radio komiteju un pārtrauca televīzijas un radio raidījumus. No lodēm un zem tanku kāpurķēdēm pie televīzijas torņa gāja bojā 14 neapbruņoti cilvēki un vairāki simti tika ievainoti.

Toreiz karaspēks ieņēma Lietuvas Televīzijas un radio komiteju, Preses namu un citas stratēģiski svarīgas ēkas, bet, pateicoties lietuviešu nevardarbīgajai pretestībai, izdevās noturēt Augstākās Padomes ēku, ko sargāja desmitiem tūkstošu cilvēku, un saglabāt Lietuvas valstiskumu.

Lietuvas attiecības ar Taivānu pēdējā laikā padziļinājušās, bet komunistiskā Ķīna, reaģējot uz to, vērsusi pret Lietuvu ekonomisko un diplomātisko spiedienu.

Pērnruden Viļņā tika atklāta Taivānas pārstāvniecība, kuras nosaukumā lietots vārds "Taivāna", lai gan citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots Taivānas galvaspilsētas nosaukums "Taibei", respektējot Pekinas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

Saistībā ar šo Viļņas lēmumu Ķīna rudenī apturēja kravas vilcienu kustību uz Lietuvu, pārtrauca izsniegt pārtikas eksporta atļaujas, samazināja kredītlimitu un palielināja cenas Lietuvas kompānijām, kā arī dzēsa Lietuvu no savas muitas sistēmas.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu