Tongas vulkāna izvirduma izraisītais atmosfēras spiediena izmaiņu vilnis skāris arī Latviju (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Sestdien, 15. janvārī, Tongas Karalistes salā notika zemūdens vulkāna izvirdums, kas izraisīja cunami. Laikapstākļu entuziasts Martins Bergšteins mikroblogošanas vietnē "Twitter" ziņo, ka sekundārais Tongas vulkāna izvirduma izraisītais atmosfēras spiediena izmaiņu vilnis "pārgājis" pāri arī Latvijai.

"Šorīt aplūkojot informāciju var secināt, ka ap 4:00 pēc Latvijas laika mums pāri "pārgāja" sekundārais Tongas vulkāna izvirduma izraisītais atmosfēras spiediena izmaiņu vilnis. Atmosfēras spiediena dati atkal "noraustījās" pat par 1-2 hPa," raksta Bergšteins.

Līdzīgi novērojumi fiksēti Igaunijā.

"Pirms kāda laika Tongas vulkāna triecienvilnis izplatījās arī pāri Igaunijai. To var redzēt pēc atmosfēras spiediena datiem – atmosfēras spiediens strauji paaugstinājās un pēc tam kritās. Šāda situācija ir arī kaimiņvalstīs," sacīja sinoptiķis Kairo Kītsaks.

Jau vēstīts, ka pēc spēcīga zemūdens vulkāna izvirduma Klusā okeāna valsts Tongas krastus sestdien sasniedzis cunami.

Tongas galvaspilsētā Nukualofā novērots 1,2 metrus augsts cunami, vēsta Austrālijas Meteoroloģijas birojs.

Nav ziņu, ka stihijā Tongā būtu ievainotie.

Sociālajos medijos publicētajos kadros redzams, kā ūdens plūst cauri baznīcai un citām ēkām, bet aculiecinieki ziņo, ka galvaspilsētu Nukualofu apklāj pelni.

Iepriekš tika izziņota cunami trauksme, un iedzīvotāji centās patverties augstākās vietās.

No pils galvaspilsētā evakuēts Tongas karalis Tupou VI.

Jaunzēlandes Aizsardzības spēki apliecināja, ka uzrauga situāciju Tongā un ir gatavi sniegt atbalstu, ja to lūgs Tongas valdība.

Varasiestādes daudzviet Klusā okeāna reģionā, arī Samoa, Fidži un Jaunzēlandē, izziņoja cunami trauksmi, mudinot iedzīvotājus turēties pa gabalu no krasta iespējamo spēcīgo un neaprasto straumju, kā arī neprognozējamo uzplūdu dēļ.

Tongas Meteoroloģiskais dienests pavēstīja, ka vulkāna izvirdums noticis arī piektdien, un tad reģistrēts 30 centimetru cunami.

Vulkāna izvirdums ar pārtraukumiem noticis arī decembra beigās, bet piektdienas izvirdums bijis septiņas reizes spēcīgāks par iepriekšējo, norādīja Tongas Ģeoloģiskais dienests.

Sestdienas vulkāna izvirduma troksnis bija dzirdams daudzviet Klusā okeāna dienvidu daļā, kā tiek ziņots, arī Fidži, Jaunzēlandē un Austrālijā.

Tongas galvaspilsēta atrodas tikai 65 kilometrus uz ziemeļiem no vulkāna.

Sākotnējais izvirdums turpinājies astoņas minūtes, izsviežot gaisā vairāku kilometru augstumā pelnus un dūmus.

Foto: Kā izskatās Tongas Karalistes sala pēc milzu cunami viļņiem?

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu