Turpinās skatīt Stabiņas krimināllietu par kukuļņemšanu (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas trešdien, 19.janvārī, plkst.8.30 turpinās skatīt krimināllietu, kurā par kukuļņemšanu apsūdzēta bijusī Rīgas domes amatpersona Ārija Stabiņa.

Tiesas sēdē plānots nopratināt divus lieciniekus.

Pērn 20.oktobrī tiesa Stabiņai par neattaisnotu neierašanos uz tiesa sēdi piemēroja 430 eiro naudas sodu. Naudas sods tika piemērots arī uzaicinātajai lieciniecei, kura nebija ieradusies uz tiesas sēdi 10.janvārī.

Stabiņai tiek inkriminēta 6018 eiro kukuļa ņemšana, savukārt Rīgas domes Dzīvokļu pārvaldes Protokola nodaļas vadītājai Ļenai Paščenkovai Rīgas apgabaltiesa iepriekš piemēroja pusotra gada reālu cietumsodu par prettiesisku labuma pieņemšanu. Šis spriedums ir stājies spēkā.

Bijusī Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšniece Stabiņa šajā lietā pie kriminālatbildības saukta par kukuļņemšanu un ar to saistīto dienesta viltojumu, kas noticis no 2012.gada marta līdz septembrim, kad viņa tika aizturēta. Viņa apsūdzēta deviņu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, no kuriem septiņus izdarījusi grupā ar pašvaldības darbinieci, kurai Rīgas apgabaltiesa šī gada martā piesprieda pusotru gadu ilgu brīvības atņemšanu.

Tāpat persona saukta pie kriminālatbildības par to, ka viņa valsts amatpersonas deklarācijās norādījusi nepatiesas ziņas.

Stabiņu korupcijas apkarotāji par ilgstošu kukuļņemšanu apmaiņā pret pašvaldības dzīvokļu rindas ietekmēšanu aizturēja 2012.gada rudenī. Pēc pāris mēnešiem tiesa viņu atbrīvoja apmaiņā pret drošības naudu un, kad pusgadu vēlāk tika pieņemts lēmums Stabiņu apcietināt, viņa izrādījās pazudusi.

Valsts policija Stabiņu meklēja piecus gadus, izsludināja arī starptautiskajā meklēšanā, līdz beidzot 2017.gada novembrī viņu aizturēja Ēģiptes varasiestādes un izraidīja uz Latviju, kur Stabiņu apcietināja.

Apcietinājumā Stabiņa pavadīja tikai trīs mēnešus. Pēc tam Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pārskatīja viņai piemēroto drošības līdzekli un iepriekš vairāk nekā piecus gadus bēguļojušo Stabiņu no apcietinājuma atkal atbrīvoja, jo beidzās tiesību ierobežošanas termiņš.

Ņemot vērā, ka Stabiņa 2013.gada vasarā bija izsludināta starptautiskajā meklēšanā, kriminālprocess tika sadalīts un pret divām personām piemēroti prokurora priekšraksti par sodu, ar deviņām personām slēgtas vienošanās par sodu, bet pret vienu juridisko personu piemēroti piespiedu ietekmēšanas līdzekļi.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu