Samazinās izolācijā un mājas karantīnā pavadāmais laiks sabiedrībai kritiski svarīgajās nozarēs (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ceturtdien, 20.janvārī, spēkā stājas iepriekš valdībā pieņemtās izmaiņas ar Covid-19 saistītajā normatīvajā regulējumā, kas paredz sabiedrībai kritiski svarīgajās nozarēs samazināt izolācijā un mājas karantīnā pavadāmo laiku.

Vienlaikus šādām personām arī noteikti papildu drošības pasākumi - testēšana un FFP2 respiratoru bez vārsta lietošana darba vietās. Jaunā kārtība neattiecas uz nevakcinētiem cilvēkiem, kuriem spēkā ir iepriekšējā kārtība.

Vakcinēti vai pārslimojuši cilvēki, kuri noteikti kā kontaktpersonas, turpmāk mājas karantīnā atradīsies desmit dienas vai pēc iespējas ātrāk veiks testu laboratorijā vai testēšanas punktā. Ja testa rezultāts būs negatīvs, tie varēs turpināt veikt darba pienākumus, desmit dienas lietojot FFP2 respiratoru bez vārsta un trešajā dienā veicot atkārtotu testu.

Tāpat šādos gadījumos varēs turpināt veikt darba pienākumus, katru rītu septiņas dienas veicot ātro antigēna paštestu. Testa rezultātam būs jābūt negatīvam.

Covid-19 pozitīvi cilvēki izolācijā turpmāk var doties arī pēc pozitīva Covid-19 paštesta. Darba pienākumus var atsākt pildīt astotajā dienā, ja vismaz 24 stundas nav bijuši saslimšanas simptomi. Sabiedrībai kritiskās nozarēs nodarbinātajiem jāievēro trīs dienu izolācija, un, ja vismaz pēdējās 24 stundas nav slimības pazīmju, jāveic laboratorisks tests. Ja testa rezultāts ir negatīvs, drīkst atgriezties darbā klātienē.

Šajos gadījumos desmit dienas pēc inficēšanās apstiprināšanas ir jālieto FFP2 respirators un jāizvairās no ciešiem kontaktiem ar citiem cilvēkiem.

Tāpat izmaiņas noteiktas arī skolēniem un pirmsskolas izglītības iestāžu bērniem, kuri noteikti kā kontaktpersonas. Šādos gadījumos personas atrodas mājas karantīnā desmit dienas vai var turpināt apmeklēt izglītības iestādi, ja septiņas dienas katru dienu tiek veikts izglītības iestādes organizēts antigēna tests. Atsākot apmeklēt izglītības iestādi, nav nepieciešams uzrādīt laboratoriskās testēšanas rezultātu vai ārsta izziņu.

Skolēni un pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņi, kuri inficējušies ar Covid-19, var atsākt apmeklēt izglītības iestādi astotajā dienā, ja pēdējo 24 stundu laikā nav bijuši slimības simptomi. Atsākot apmeklēt izglītības iestādi, nav nepieciešams uzrādīt laboratoriskās testēšanas rezultātu vai ārsta izziņu.

Pieņemot lēmumu izolācijas vai mājas karantīnas laika samazināšanai, valdība ņēmusi vērā Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra jaunākās rekomendācijas gadījumiem, kad nepieciešams vienlaikus nodrošināt vīrusa izplatības ierobežošanu un sabiedrībai svarīgu jomu darbību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu