Ģirģens no amata aizgājis, paņemot līdzi dienesta telefonu; par notikušo tiesā padoto (63)

CopyLinkedIn Draugiem X
Sandis Ģirģens.
Sandis Ģirģens. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Bijušais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens no amata aizgājis, paņemot līdzi dienesta telefonu, bet par dienesta telefona iespējamu izblēdīšanu eksministra privātai lietošanai tiesā viņa padoto – Līgu Lapiņu, svētdien, 23. janvārī, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga" (NP).

Kā atgādina raidījums, Ģirģenam pēdējā darbadiena iekšlietu ministra amatā bija pērnā gada 3. jūnijs. Todien viņam bija jānodod lietas, tajā skaitā arī par valsts naudu pirktais dienesta telefons. Tomēr, kā vēsta raidījums, bijušais ministrs telefonu gribēja paturēt sev.

NP, skaidro, ka Iekšlietu ministrijas informācijas centrā, kas ir telefona īpašnieks, nav likumīga veida, kā darbinieki izsniegtās ierīces var paturēt privātai lietošanai. Centra priekšniece pēc ministra lūguma mēģinājusi jautājumu atrisināt, lai "pēc papīriem" telefons būtu iznīcināts.

Šonedēļ Latgales priekšpilsētas tiesā sākās tiesa par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu. Ģirģens ir tikai liecinieks.

Savukārt bijušajai Iekšlietu ministrijas Informācijas centra vadītājai Līgai Lapiņai izvirzītas apsūdzības dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā. Kā atgādina NP, Lapiņa Iekšlietu ministrijas Informācijas centra priekšnieces amatā nonāca 2020.gadā, bet iepriekš viņa strādājusi Tiesu administrācijā.

Ģirģenam valsts nodrošināja darbam nepieciešamās lietas – kabinetu, automašīnu ar šoferi, datoru un telefonu.  2019. gada maijā ministrs saņēma nepilnu tūkstoti vērto "Apple iPhone XR"

Pēdējā darba dienā - 2021. gada 3.jūnijā - viņam bija jāatstāj kabinets, jānodod valsts piešķirtie darba rīki, tajā skaitā arī dienesta mobilais telefons. Tomēr telefons valsts glabātuvēs neatgriezās.

"Apsūdzības būtība ir tāda, ka viņa saviem darbiniekiem deva motivētu rīkojumu apzināti prettiesiski norakstīt bijušā ministra lietošanā nodoto telefonu," raidījumam stāstīja Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurors Kaspars Čīma. "Ģirģena kungs ir šajā lietā pratināts."

Kā vēsta raidījums, Informācijas centra darbinieki stāstīja, ka Lapiņa likusi nokārtot, lai telefons paliktu ministra īpašumā. Viņi pakļāvušies, jo baidījušies iebilst.

NP atgādina – Informācijas centrs dienesta lietošanai nodotās ierīces nedrīkst atstāt aizejošajām amatpersonām. Ja telefoni ir bojāti vai novecojuši, tos iznīcina, ja ne – atdod citiem darbiniekiem. Piemēram, bijušā ministra Riharda Kozlovska tālrunis kalpojis remontā nodotu ierīču aizstāšanai.

Savukārt Informācijas centrs izlēmis Ģirģena dienesta mobilo tālruni norakstīt kā sabojātu. Lai to nokārtotu, savu roku pielikuši vismaz četri darbinieki, kā arī firma. Tā, neredzot aparātu, sagatavoja izziņu, ka tālrunis ir tiktāl bojāts, ka vairs nav remontējams.

Lai iegūtu aktu par telefona iznīcināšanu, darbiniece upurējusi vecu "Samsung".

Raidījums uzsver, ka nav sarežģīti pierādīt, ka telefons tiek lietots, lai gan pēc dokumentiem tas ir iznīcināts. Katrai ierīcei ir unikāls kods, kas uzrādās mobilo sakaru operatoriem. Tie saņem informāciju ne tikai par to,  kāds numurs zvana, bet arī no kādas ierīces. Ģirģena telefons sakaru tīklā parādījies arī pēc iznīcināšanas. Kā pieļauj NP, visticamāk, tas arī ir viens no svarīgākajiem pierādījumiem lietā.

Kāpēc Lapiņa riskēja ar savu karjeru un reputāciju divus gadus veca telefona dēļ, viņa nestāsta. "Bez komentāriem!" tā viņa atbildēja NP žurnālistiem.

Telefons lietiskajiem pierādījumiem neesot pievienots. Tas ir pazudis. Savukārt iekšlietu iestādēs par bijušā ministra pazudušo tālruni zina jau no vasaras.

Kādā vasaras dienā izmeklētāji ieradušies pie Ģirģena mājās, lai lietisko pierādījumu – telefonu – izņemtu. Bijušais ministrs nav bijis uz vietas. Viņš ieradies pēc telefoniska uzaicinājuma.

Kad izmeklētāji lūguši atdot ierīci, Ģirģens paziņojis, ka tā viņam, braucot ar motociklu, izkritusi no kabatas.

Ģirģens šonedēļ uz tiesu nebija uzaicināts. Kriminālprocesu viņš uzskata par safabricētu, lai atriebtos viņam un godīgajiem ierēdņiem par to, ka lauzis negodīgu iepirkumu tradīciju Informācijas centrā.

"Tā ir safabricēta krimināllieta, lai atriebtos cilvēkiem, kuri strādā valsts nacionālajās interesēs, kuri ir atklājuši karteļus un darījuši visu, lai stiprinātu valsts iekšējo drošību," raidījumam pauda bijušais ministrs. 

TV3 atgādina – pērnā gada beigās Ģirģens un parlamentā no partijas "Saskaņa" ievēlētais Vjačeslavs Dombrovskis nodibināja partiju "Republika". Abi kļuva par līdzpriekšsēdētājiem un tagad aktīvi gatavojas Saeimas vēlēšanām. Dombrovskis, vaicāts par šo telefona krimināllietu, apgalvoja, ka neko par to nezina. "Man par šo lietu nekas nav zināms, līdz ar to – tas kas nav zināms, nebija arī izrunājams," tā Dombrovskis. "Partija “Republika” iestājas par augstākiem uzvedības standartiem un, kamēr esmu partijas vadītājs, arī iestāsies par šādiem standartiem. Mēs šo situāciju valdē izrunāsim un saņemsim arī kolēģa redzējumu, skaidrojumu, par to, kas ir noticis."

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu