Nodarbinātības valsts aģentūra pērn no parādniekiem atguvusi vairāk nekā 39 tūkstošus eiro (1)

Vita Daukste-Goba
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Naudas maks ar santīmu monētām.
Naudas maks ar santīmu monētām. Foto: Evija Trifanova/LETA

Dažiem iedzīvotājiem Nodarbinātības valsts aģentūrai (NVA) ir jāatmaksā vairāki tūkstoši eiro, bet ne visi to dara, kā rezultātā viņi nonāk parādnieku sarakstā. Pērn no parādniekiem izdevies atgūt 39 185,53 eiro, TVNET uzzināja NVA.

Taujāti par to, kādi ir biežākie cēloņi, kāpēc iedzīvotāji ir parādā NVA, viņi informēja, ka tādi ir vairāki, piemēram, neattaisnotie mācību kavējumi, kuru dēļ bezdarbnieku atskaita no mācībām, tāpat pēc līguma noslēgšanas bez attaisnojošiem iemesliem iedzīvotāji atsakās no mācībām. Parādnieku vidū nokļūst arī tie iedzīvotāji, kas nepamatoti iegūst bezdarbnieka statusu, jo snieguši nepatiesu informāciju (vai to noklusējuši), kas ir šķērslis bezdarbnieka statusa iegūšanai.

Kā portālam TVNET pastāstīja NVA pārstāvji, 2021. gada 31. decembrī NVA parādā bija 1163 fiziskas personas.

Mazākais parāds 2021. gadā kādam iedzīvotājam bija 2,40 eiro, kas veidojies no transporta izdevumu kompensācijas, bet lielākais - 2194,53 eiro, jo tika pārtraukta profesionālās pilnveides izglītības programmas apguve.

NVA skaidroja, ka sākumā parādnieks tiek informēts par parādu - viņam tiek nosūtīts brīdinājums; ja nepieciešams un ir iespējams, tad darbinieki sazinās ar parādnieku pa tālruni vai elektroniski. Taču, ja parādnieks ir izteicis lūgumu, NVA noslēdz vienošanos par labprātīgu parāda atmaksu pa daļām. Gadījumos, kad parādnieks izvairās no NVA un brīdinājuma vai vienošanās noteiktajā termiņā labprātīgi neatmaksā parādu, tad NVA piedzen parādu tiesas ceļā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu