Rinkēvičs: Politisko partiju finansējums no valstīm ārpus ES var apdraudēt demokrātiju (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Nenosakot ierobežojumus politisko partiju finansēšanai no valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES), var rasties apdraudējums demokrātijai un var tikt veicināti centieni ietekmēt politiskos procesus, tā uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), šodien Briselē notika ES Vispārējo lietu padomes sanāksme, kuras laikā ES dalībvalstis diskutēja par Francijas prezidentūras Eiropas Padomē prioritātēm, ES demokrātijas stiprināšanas un vēlēšanu likumdošanas pakotni, Konferenci par Eiropas nākotni, par Covid-19 koordinācijas jautājumiem un ES un Lielbritānijas attiecībām.

Runājot par ES demokrātijas stiprināšanas un vēlēšanu likumdošanas pakotni, Rinkēvičs iebilda pret Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu atļaut ierobežotu politisko partiju finansēšanu no valstīm ārpus ES. Ministrs uzsvēra, ka tas ir nepieņemami no Latvijas un ES drošības viedokļa.

ĀM atzīmēja, ka Latvijā jau patlaban ir stingrs nacionālais regulējums attiecībā uz politisko partiju darbību, finansēšanu un rīcību vēlēšanās. Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums nodrošina politisko organizāciju (partiju) finansiālās darbības atklātumu, likumību un atbilstību parlamentārās demokrātijas sistēmai.

Piemēram, noteikti ierobežojumi gan politisko partiju finansēšanai, kā arī - pienākums iesniegt vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju arī attiecībā uz Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām. Papildus Priekšvēlēšanu aģitācijas likums nodrošina iespēju personai paust viedokli un iespēju sabiedrībai saņemt vispusīgu informāciju par deputātu kandidātiem, deputātu kandidātu sarakstiem, politiskajām partijām un politisko partiju apvienībām arī pirms EP vēlēšanām.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu