Elektroniskās cigaretes - jauna jauniešu atkarība? (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: www.freepik.com

Stilīgi un smaržīgi, sava veida sociālo statusu apliecinoši – krāsainie cigarešu aizstājēji rada mānīgu priekšstatu. Tā vien šķiet, ka tie nav tik kaitīgi kā vecā, labi zināmā cigarete. Un lamatās krīt galvenokārt jaunieši. Kāda ir smēķēšanas aina Latvijā un kādi plāni apkarot jaunās paaudzes pīpmaņu atkarības, skaidro TV3.

Smēķu industrija, kā vienmēr, ir soli priekšā likumdevējam. Kad jaunie produkti jau iekarojuši popularitāti un atkarībās ierāvuši galvenokārt jauniešus, deputāti sākuši spriest, kādus ierobežojumus piemērot elektroniskajām cigaretēm un citiem jaunajiem tabakas izstrādājumiem.

Tie, kuriem atkarība vēl nav izveidojusies un kuriem naivi šķiet – tikai pamēģināšu. Gan mācēšu apstāties.

Latvijas Universitātes (LU) sociologi smēķēšanas paradumus pētījuši ilgstoši un priecājas, ka uzklausīt gatava Sabiedrības veselības apakškomisija Saeimā.

Likumdevējam savā veidā ar ierobežojumiem nākas dzīties pakaļ tirgū notiekošajam. Kamēr cigarešu paciņas biedē ar baisiem attēliem, smaržīgos un biezos dūmus tirgo un lieto itin brīvi.

Un, kā apstiprina pētījums, smēķēšana nav tikai atkarība. Tai ir arī socializēšanās un baudas funkcija.

“Tur jau ir tā lieta, ka pasaulē ir dažādi veidi, kā tabaku patērē. Eksotiski, smalki ieelpošanas veidi, jo tā nonāk uzreiz plaušās. Vai šī košļājamā tabaka, tā gan ir nelegāla Latvijā – tabakas spilventiņi, kur jaunieši stāstīja, ka tie ir melni, pēc izkošļāšanas pielīp griestiem un ir profesionālās ievirzes skolas, kur griesti nomētāti,” saka LU Sociālo zinātņu fakultātes profesore Aija Zobena.

Ja raugāmies uz smēķētāju statistiku, tā sākotnēji var šķist maldīgi iepriecinoša. Desmit gadu laikā būtiski – par vienpadsmit procentiem – sarucis cilvēku īpatsvars, kuri smēķē tabakas izstrādājumus. Taču runa šeit ir pamatā par tradicionālajām cigaretēm, kurām galvenokārt uzticīgi paliek tie, kuri pīpē ilgstoši.

Dati rāda, ka 2019. gadā elektroniskā cigarete jau panākusi tradicionālo, un pieaugums ir dramatiski straujš.

Neattur pat cena – viens “Salts” vidēji maksā ap sešiem eiro – kas jaunietim nav maza summa. Valda mīts, ka tas ir veselīgāks par veco cigareti, lai gan zinātniska pamata tam nav. Lēmumu pagaidām nav – deputāti vien uzklausījuši ekspertus, un darbs pie jaunā tabakas regulējuma turpinās.

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu