PVO vadītāja vēlēšanās pašreizējais ģenerāldirektors Tedross ir vienīgais kandidāts (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss
Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss Foto: DENIS BALIBOUSE / REUTERS

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pašreizējais ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss gandrīz droši saglabās amatu arī nākamos piecus gadus, jo ir vienīgais kandidāts maijā gaidāmajās PVO vadītāja vēlēšanās.

PVO valde aizklātā balsojumā apstiprināja Tedrosa kandidatūru kā vienīgo šim amatam.

56 gadus vecais Tedross par PVO vadītāju tika ievēlēts 2017.gadā, kļūstot par pirmo Āfrikas pārstāvi šajā amatā.

Bijušais Etiopijas veselības un ārlietu ministrs paziņoja, ka ir ļoti pateicīgs par atjaunoto atbalstu un atzina, ka viņa pirmais piecu gadu termiņš amatā bijis grūts. Viņš paziņoja, ka ir liels gods saņemt iespēju turpināt šo cīņu.

PVO vadītāja vēlēšanas paredzētas maijā, piedaloties visām 194 organizācijas dalībvalstīm.

Kopš Covid-19 parādīšanās pirms vairāk nekā diviem gadiem, Tedross ir izpelnījies atzinību par PVO vadīšanu šajā krīzē.

Sevišķi Āfrikas valstis ir apmierinātas ar kontinentam pievērsto uzmanību un Tedrosa kampaņu Covid-19 vakcīnu sagādei nabadzīgajām valstīm.

Tikmēr lielāko kritiku Tedross saņēmis no paša valsts Etiopijas, kuras valdība nosodījusi viņa komentārus par humāno situāciju Tigrai reģionā, kur jau 14 mēnešus turpinās bruņots konflikts.

Tedross šomēnes salīdzināja šo konfliktu ar elli un apsūdzēja Etiopijas valdību, ka tā kavē medikamentu un palīdzības piegādes Tigrai iedzīvotājiem. Etiopija pēc tam pieprasīja sākt izmeklēšanu pret Tedrosu par "pārkāpumiem un viņa profesionālo un juridisko pienākumu pārkāpšanu". Taču Etiopijas kritiskajai nostājai nav daudz atbalstītāju.

Etiopija nobloķēja Āfrikas Savienību no vienbalsīga atbalsta Tedrosa nominācijai, bet vairākas Āfrikas valstis, tostarp Kenija un Ruanda ir starp 28 valstīm, kas oficiāli nominējušas Tedrosu otrajam pilnvaru termiņam.

Arī ASV un Ķīna atbalsta Tedrosa kandidatūru.

Daudzas valstis vēlas, lai PVO tiek izdarītas lielas reformas, kas, domājams, būs viens no dominējošajiem jautājumiem Tedrosa otrajā pilnvaru termiņā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu