Kariņš: Mēs kā sabiedrība no saviem nodokļiem nevarēsim mūžīgi uzturēt uzņēmējus (51)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Sabiedrība nevar mūžīgi uzturēt uzņēmējdarbību, īpaši, ja tā nav īpaši pieprasīta, komentējot Tūrisma krīzes vadības komitejas aicinājumu demisionēt finanšu ministru Jāni Reiru un veselības ministru Danielu Pavļutu, tā trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Pēc viņa paustā, ar minēto nozari jāstrādā ekonomikas ministram, nevis demisijas aicinājumā minētajiem.

"Tas nav ne veselības, ne finanšu, tas ir ekonomikas ministrs, viņam ir jāstrādā ar savām nozarēm. Tas izaicinājums, kas mums kā sabiedrībai ir, ka mēs nevaram mūžīgi uzturēt uzņēmējdarbību, ja uzņēmējdarbība nav īpaši pieprasīta," komentēja valdības vadītājs.

Viņš uzskata, ka notiek pieprasījuma maiņa, sabiedrības uzvedības maiņa, un pēc diviem Covid-19 pandēmijas gadiem sabiedrība nedaudz citādi patērē. Vienlaikus Kariņš atgādināja, ka valsts palīdz nozarēm, kas Covid-19 izplatības noteikto ierobežojumu dēļ nevar strādāt.

"Bet nozares, kuras ir atvērtas, kuras drīkst strādāt, viņām arī jāskatās, kā, iespējams, pārveidot savu darbības modeli, jo mēs kā sabiedrība no saviem nodokļiem nevarēsim mūžīgi uzturēt uzņēmējus," aicināja politiķis.

Viņš arī atgādināja, ka parasti ir otrādi, un uzņēmēji, strādājot un maksājot nodokļus, palīdz uzturēt veselības aprūpes sistēmu, izglītību un citas jomas.

Jau ziņots, ka Tūrisma krīzes vadības komitejas pārstāvji sēdē pirmdien nolēma, ka aicinās demisionēt finanšu ministru Reiru un veselības ministru Pavļutu, pastāstīja komitejas pārstāve, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste.

Asociācijas izpilddirektore norādīja, ka komitejas ieskatā tieši šie divi ministri ir atbildīgi par to, kādēļ nozare nīkuļo - Pavļuts kā atbildīgais par ierobežojumiem, bet Reirs - par atbalsta jautājumiem. "Mēs šobrīd esam faktiski tik pat ierobežoti kā tie, kuriem ir tiesības saņemt valsts atbalstu par decembri, janvāri," teica Graikste.

Viņa norādīja, ka demisijas pieprasījumu atbalstījuši vairums sēdes dalībnieku. "Mēs esam nevalstiskais sektors un demisiju rosināt nevaram. Tomēr to var darīt noteikts Saeimas deputātu skaits, tādēļ ceram gūt atbalstu tur," sacīja Graikste.

Komitejā demisijas pieprasīšanas aicinājumam pievienojās arī Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija. Tās prezidente Renāte Reinsone pauda, ka visas pakalpojumu nozares ir sašutušas par Operatīvās vadības grupas darbu, jo tā neņem vērā nozaru argumentus vai pētījumus pieņemot lēmumus, bet balstās tikai uz Veselības ministrijas teikto.

Viņa norādīja arī uz aicinājumiem pandēmijas dēļ grūtībās nonākušajiem mainīt profesiju, kas ik pa laikam esot izskanējuši no politiķiem. "Bet varbūt ir pienācis pašam Reiram un Pavļutam mainīt profesijas un ir jāatkāpjas," teica Reinsone.

Tāpat viņa aicināja arī Kariņu pašam personīgi tikties ar grūtības nonākušo nozaru pārstāvjiem vai vismaz atbildēt uz vēstulēm.

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu