"Swedbank": Jaunieši aizvien biežāk kļūst par "naudas mūļiem" (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunieši aizvien biežāk kļūst par nelikumīgi iegūtu naudas līdzekļu kurjeriem jeb "naudas mūļiem", tā atzina "Swedbank" pārstāvji.

Bankā norāda, ka, atsaucoties vieglas peļņas piedāvājumiem, arvien vairāk jauniešu iekrīt krāpnieku nagos un kļūst par "naudas mūļiem",

tādējādi palīdzot krāpniekiem legalizēt un pārvietot nelikumīgi iegūtus naudas līdzekļus.

Lai pievērstu jauniešu uzmanību un pārrunātu sekas, kas iestājas par iesaistīšanos nelegālās darbībās ar naudu, "Swedbank" skolu programmas "Dzīvei gatavs" ietvaros trešdien plkst.10 rīko tiešsaistes stundu "Neesi naudas mūlis" sociālo tīklu platformā "Facebook": (1) Mācībstunda, kā nekļūt par "naudas mūli"| Facebook.

"Naudas mūlis" ir persona, kura elektroniski vai skaidrā naudā nodod no trešās personas saņemtu naudu citai personai, saņemot par to komisijas maksu. Piekrītot pārskaitīt svešu naudu no sava bankas konta, tiek pārkāpts likums.

Šāda darbība draud ar brīvības atņemšanu, naudas sodu vai piespiedu darbu.

Tāpat bankā min, ka līdzās sodāmībai un nokļūšanai policijas redzeslokā "naudas mūļu" funkcijas izpilde var nest līdzi arī vēl citas sekas, piemēram, banka var slēgt kontu bez iespējām atvērt jaunu. Savukārt konta neesamība var ietekmēt karjeras iespējas, jo darba devējs nevarēs pārskaitīt algu uz bankas kontu Latvijā, kā arī konta neesamība var radīt grūtības saņemt dažādus pabalstus.

"Noziedzīgi iegūtu līdzekļu apkarošana ir viena no Valsts policijas prioritātēm, un tam tiek veltīti lieli policijas resursi.

Pēdējā laikā redzam, ka vietējie jaunieši, kuri vieglā ceļā vēlas nopelnīt naudu, tiek iesaistīti starptautiskās krāpšanas shēmās,

kļūstot par noziedzīgi iegūtās naudas kurjeriem, un dažkārt pat neapzinās smagās krimināltiesiskās un citas sekas šādai šķietami vieglai peļņas gūšanai," pauž Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Dmitrijs Homenko.

Vienlaikus "Swedbank" Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons atzīmē, ka viens no būtiskiem finanšu pratības stūrakmeņiem ir ne tikai spēja tālredzīgi un gudri plānot ienākumus un izdevumus, bet arī kritiski izvērtēt iespējas, kā papildināt ienākumus.

"Diemžēl daudziem Latvijas iedzīvotājiem, turklāt ne tikai jauniešiem, nerodas ne mazākie jautājumi vai šaubas, ieraugot kārtējo, vilinošo peļņas sludinājumu, kurā tiek solīts, ka tev tiks maksāts teju par neko. Ir jāsaprot, ka aiz katra šāda piedāvājuma ir āķis, un vienīgais ieguvējs no tavas dalības būs krāpnieks. Vēl vairāk - šāds peļņas avots tev nesīs tikai nepatikšanas. Atsaucoties šādiem sludinājumiem, realitātē tu svešu cilvēku dēļ riskē ar visu savu turpmāko dzīvi un nākotnes plāniem," min Jansons.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu