Video ⟩ Eiropas drošības situācija: V. Dombrovska un K. Kariņa preses konference (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (no labās) un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja izpildvietnieks Valdis Dombrovskis tikšanās laikā, kurā pārrunās aktuālos ES darba kārtības jautājumus.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (no labās) un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja izpildvietnieks Valdis Dombrovskis tikšanās laikā, kurā pārrunās aktuālos ES darba kārtības jautājumus. Foto: Paula Čurkste/LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pirmdien, 31. janvārī, tikās ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāja izpildvietnieku Valdi Dombrovski, kurš ieradās darba vīzītē Rīgā.

Abas amatpersonas pārrunāja aktuālos ES darba kārtības jautājumus – ES un Latvijas ekonomikas attīstības perspektīvu, ES finanšu un tirdzniecības politiku, ES Atveseļošanās un noturības plāna ieviešanu, kā arī aktuālo Eiropas drošības situāciju.

Dombrovskis norādīja, ka EK gatavojas Ukrainai sniegt makrofinansiālu palīdzību 1,2 miljardu eiro apmērā.

Viņš pauda, ka kopumā Eiropas Savienības insinuācijas ir sniegušas Ukrainai finansiālo atbalstu vairāk nekā 17 miljardu eiro apmērā grantos un aizdevumos, un atbalsta sniegšana vienmēr ir notikusi ar Latvijas aktīvu atbalstu.

Dombrovskis skaidroja, ka pašlaik Ukrainai nepieciešams atbalsts,

ņemot vērā Krievijas darbības pie valsts robežas, kas tostarp Ukrainu ietekmē negatīvi arī no ekonomiskā viedokļa.

"ES ir pietiekami vienots viedoklis, ka Krievijas agresīvā politika pret Ukrainu un izvirzītās prasības ASV un NATO rada izaicinājumu Eiroatlantiskajai drošībai un ir pretrunā ar starptautiskajiem pamatprincipiem un normām. Ir skaidrs, ka Krievijas agresijas gadījumā ES reakcijas atbilde būs vienota un stingra. Mēs turpinām stingri atbalstīt Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību, un ar šādu vēstījumu es dodos šodien uz Kijevu," sacīja EK priekšsēdētāja izpildvietnieks.

Dombrovskis atzīmēja, ka, tā kā sniegtais atbalsts būs makrofinansiāls, tā līdzekļiem nav jātiek novirzītiem noteiktiem mērķiem, tie kopumā pieejami Ukrainas finanšu vajadzību segšanai.

"Finansējuma pieejamība ir saistīta arī ar noteiktu strukturālo reformu īstenošanu. Tas arī būs viens no jautājumiem, ko šodien un rīt es ar Ukrainas valdības pārstāvjiem pārrunāšu. Tātad pirmais tranšs būs pieejams bez jebkādiem papildu nosacījumiem, jo faktiski, lai sniegtu atbalstu tieši tagad, kad tas ir nepieciešams. Bet attiecībā uz otro tranšu un teorētiski arī tālākajiem - tātad būs saprašanās memorands, kurā būs atrunātas noteiktas reformas, kas Ukrainai būs jāīsteno, lai varētu piesaistīt arī tālāk šo finansējumu," sacīja Dombrovskis.

Politiķis skaidroja, ka par konkrētiem reformu virzieniem EK tālākai finansējuma sniegšanai ar Ukrainu vēl plāno vienoties, tomēr idejiski reformu virzieni varētu būt saistīti ar valsts pārvaldes efektivitāti, valsts kapitālsabiedrību pārvaldi, pretkorupciju, sektorālām pārmaiņām.

Kā ziņots, Dombrovskis pirmdien, 31. janvārī, dosies uz Kijevu, Ukrainā. Vizītes mērķis ir demonstrēt atbalstu Ukrainai un, pārstāvot Eiropas Savienību (ES), parādīt solidaritāti. Tāpat vizītes laikā ir plānotas sarunas par ES finanšu atbalstu Ukrainai.

Paredzēts, ka Dombrovskis tiksies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kā arī ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu