TVNET skaidro: Depozīta sistēma - kur, kā un ko varēs nodot? (38)

Rūta Reinsone
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

No 1. februāra Latvijā sāks darboties depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem. Portāls TVNET skaidro, kā tas strādās un kas jāņem vērā.

Lai iepakojumu nodošana depozīta punktos noritētu viegli un veiksmīgi, ir jāņem vērā pāris nosacījumi. Piemēram, iepakojumiem jābūt nesaspiestiem un nesaplēstiem un etiķetēm jābūt ar Latvijas depozīta zīmi.

Kādus iepakojumus varēs nodot?

Iedzīvotāji varēs nodot iztukšotus stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) iepakojumus, kas ir marķēti ar Latvijas depozīta zīmi. Depozīta punktos varēs nodot tikai tukšu, nesaspiestu un nesaplēstu depozīta iepakojumu. Savukārt iepakojuma etiķetēm būs jābūt ar skaidri nolasāmu un neskartu svītrkodu un depozīta zīmi.

Depozīta tara būs tilpumā no 0,1 līdz 3 litriem (neieskaitot).

Pašvaldību atkritumu apsaimniekotājs SIA "ZAAO" aicina iedzīvotājus depozīta sistēmā neiekļautos iepakojumus nevest uz depozīta nodošanas punktiem tirdzniecības vietās, bet nodot uzņēmumā.

Svarīgi ņemt vērā arī to, ka Latvijas dzērienu iepakojuma depozīta sistēmā citās valstīs iegādātu iepakojumu nodot nevarēs.

Kā atpazīt depozīta zīmi?

Depozīta sistēmā varēs nodot tikai tādus iepakojumus, kas marķēti ar Latvijas depozīta zīmi un iegādāti no 2022. gada 1. februāra. Latvijas depozīta zīmes būs divas - vienreiz lietojamais iepakojums un atkārtoti uzpildāmais iepakojums.

Depozīta zīmes.
Depozīta zīmes. Foto: Publicitātes foto

Šādas depozīta zīmes būs uz plastmasas (PET), stikla un skārda dzērienu iepakojumiem, kuros iepildīti bezalkoholiskie dzērieni, visu veidu alus un citi alkoholiskie dzērieni līdz 6% stiprumam.

Kādi ir tev tuvākie depozīta punkti?

Tukšos iepakojumus varēs nodot 1350 depozīta pieņemšanas punktos. Lai noskaidrotu, kurš ir tev tuvākais depozīta punkts, informāciju meklē mājaslapā

Kas ir pārejas periods?

Depozīta sistēmai paredzēts sešu mēnešu ilgs pārejas periods - no 1. februāra līdz 31.jūlijam. Šajā periodā veikalu plauktos atradīsies gan iepakojumi ar depozīta zīmi, gan bez tās.

“Pārejas periods paredz, ka sistēmas darbības pirmajā mēnesī depozīta produktu pieejamība veikalā var būt zemāka, un tas ir pilnīgi normāli, turklāt depozīta produktu skaits ar katru nedēļu strauji pieaugs. Produktu nomaiņai veikalu plauktos ir nepieciešams laiks, tādēļ aicinu iedzīvotājus būt saprotošiem un kopīgi apgūt šo jauno paradumu,” skaidro SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Paredzēts, ka līdz pārejas perioda beigām, kas ir 31.jūlijs, kopējais depozīta punktu skaits sasniegs vairāk nekā 1500 punktus. Veikalu plaukti ar depozīta produktiem piepildīsies pakāpeniski, un tiek prognozēts, ka no maija tirgū galvenokārt tiks laisti tikai ar depozīta zīmi marķēti dzērienu iepakojumi, tā informē SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” pārstāvji.

Ko es iegūšu no depozīta sistēmas un kā strādās kuponi?

Par katru iepakojumu, kurš būs marķēts ar Latvijas depozīta zīmi, tiks iekasēta 0,10 eiro depozīta maksa. Kad iepakojumi iztukšoti, jāatrod tuvākais depozīta punkts, kur tos var nodot. Iepakojumu nododot atpakaļ, kupona veidā var saņemt atpakaļ jau iepriekš samaksāto 0,10 eiro depozīta maksu.

Saņemto kuponu var izmantot kā maksāšanas līdzekli tajā tirdzniecības vietā, kur tukšais depozīta iepakojums ir nodots.

Tomēr katra tirdzniecības vieta lems par papildu iespējām kupona izmantošanai – par tām tirdzniecības vietas savus klientus informēs atsevišķi.

Kā darbosies kuponi?
Kā darbosies kuponi? Foto: Publicitātes foto

Visos kuponos tiek norādīta kopsumma par nodotajām iepakojuma vienībām, nodoto iepakojumu vienību skaits, svītrkods noskenēšanai pie veikala kases, kā arī tirdzniecības vietas nosaukums, kurā var izmantot konkrēto kuponu. Saņemto kuponu varēs izmantot kā maksāšanas līdzekli jebkādu veikalā pieejamo preču iegādei. Veicot pirkumu, kupons jāuzrāda kasierim, kurš to noskenēs. To varēs noskenēt arī pašapkalpošanās kasēs. Saņemto kuponu varēs izmantot sešu mēnešu laikā. Nodotie dzērienu iepakojumi no taromātiem tiks nogādāti tālākai apstrādei sadarbībā ar SIA Depozīta iepakojuma operators.

Svarīgi, ka tukšos depozīta iepakojumus varēs atgriezt jebkurā depozīta punktā neatkarīgi no tā, kurā tirdzniecības vietā konkrētais depozīta iepakojums ir iegādāts.

Iedzīvotājus aicina pievērst uzmanību etiķetēm - ja uz tām atradīsies Latvijas depozīta zīme, iepakojumu varēs nodot atpakaļ depozīta sistēmā un saņemt atpakaļ depozīta maksu. Gadījumos, kad tiks iegādāts iepakojums bez depozīta zīmes, par to depozīta maksa netiks iekasēta un to varēs nodot esošajos atkritumu šķirošanas konteineros.

Kādi depozīta punkti būs?

Latvijā darbosies divu veidu depozīta punkti - automātiskie un manuālie. “Depozīta Iepakojuma Operators” informē, ka 736 depozīta punkti būs automatizēti - tajos depozīta iepakojumu varēs nodot taromātos. Būs pieejami arī 614 manuālie pieņemšanas punkti, kuros iepakojumu pieņems veikala pārdevējs.

“Būtiski, ka depozīta punktu skaits 2022. gadā turpinās palielināties – jau šobrīd uzstādīti 836 taromāti, no kuriem 736 ir darba gatavībā. Februāra laikā plānots uzstādīt vēl 130 taromātus, bet līdz 1. maijam papildus 70 taromātus, tādējādi kopējam taromātu skaitam pārsniedzot 1000,” piebilst “Depozīta Iepakojuma Operatora” pārstāve Dārta Katrīne Salna.

Jau vēstīts, ka Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt kompānijai SIA "Depozīta iepakojuma operators".

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu