Valodnieku ieteikumi attiecībā uz etnonīmu lietošanu raisījuši plašas diskusijas soctīklos (42)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas valsts karogs.
Latvijas valsts karogs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Vakar, 30. janvārī, plašu rezonansi sabiedrībā izsauca aģentūras LETA ziņa par Valsts valodas centra (VVC) ieteikumiem saistībā ar stilistisko neitralitāti attiecībā uz vairāku etnonīmu lietošanu.

Aģentūra LETA, atsaucoties uz VVC Latviešu valodas ekspertu komisijas secināto, ziņoja, ka valodnieku ieskatā latvisko terminu stilistiskā neitralitāte jāvērtē no latviešu pasaules uztveres un Latvijas vēstures, nevis citu kultūru pieredzes pozīcijām, "līdz ar to latviešu valodā vārdi "nēģeris", "mongolis", "krievs", "aziāts", "eiropietis", "amerikānis" u. tml. ir tikpat neitrāli kā "latvietis", "lietuvietis", "vidzemnieks", "rīdzinieks", "daugavpilietis".

Šis ieteikums sociālajos tīklos raisījis plašas diskusijas.

Tikmēr centrs medijiem pirmdien, 31. janvārī, izsūtītā paplašinātā komentārā uzsver, ka visi tautību, nāciju, etnisko grupu u. tml. nosaukumi jeb etnonīmi vai to funkcijā lietoti apzīmējumi var būt gan stilistiski neitrāli, gan stilistiski marķēti, un vēlreiz norādīja, ka to stilistiskā neitralitāte katrā atsevišķā gadījumā jāvērtē no latviešu pasaules uztveres un Latvijas vēstures, nevis vienīgi no citu kultūru pieredzes pozīcijām, kas mēdz būt būtiski atšķirīgas.

"Kā jebkuru vārdu, arī tādus nosaukumus kā "nēģeris" u.c. iespējams lietot ar nievājošu nokrāsu, lai paustu negatīvu attieksmi pret vienu vai vairākām personām, kuras apzīmē attiecīgais vārds. Izšķirošā nozīme šādos gadījumos ir kontekstam, kādā vārds tiek lietots," norāda centrs, secinot, ka galvenais, kas jāievēro, nosaucot citu tautību cilvēkus,

ir savstarpēja cieņa un kontekstuālo faktoru apsvēršana,

it īpaši, uzrunājot konkrētus cilvēkus.

Tāpat VVC vecākais referents sabiedrisko attiecību jomā Rihards Veršiņins apstiprināja, ka centrā tiek gatavota paplašināta atbilde uz TVNET jautājumiem saistībā ar VVC Latviešu valodas ekspertu komisijas veikto atzinumu, ieteikumiem un to pamatojumu.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu