Interjera izaicinājumi 2022. gadā: kā pieradināt interjera modes vēsmas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Katrs gads nāk ar jaunām dizaina tendencēm. Tie nav stingri noteikumi, kas jāievēro, taču var būt lielisks iedvesmas avots katram, kurš iekārto vai atsvaidzina savu mājokli. Kādas ir aktuālās modes vēsmas interjerā un kā tās integrēt sava mājokļa noformējumā, stāsta speciāliste.

Japandi – japāņu un skandināvu stila kombinācija

Japāņu interjera stils savu aktualitāti nezaudē, un pēdējos gados arvien populārāka kļūst japāņu un skandināvu stila kombinācija – japandi, kurā apvienojas ziemeļnieciska vienkāršība, funkcionalitāte, piezemēta krāsu palete un japāņu tik iecienītais minimālisms, ilgtspējība un kvalitāte. Šis virziens, kas balstīts japāņu filozofijā, 2022. gadā būs viens no spēcīgākajiem dominējošajiem strāvojumiem.

Šim stilam raksturīgs minimālisms, plašs koka lietojums, pītas mēbeles, izliektas formas; interjera galvenās krāsas ir gaišas un piezemētas – pasteļtoņi, pelēkais, bēšais, krēmīgi baltais. Košākas krāsas ir tikai akcents, kas veido kontrastu un atdzīvina koptēlu. Par šādiem akcentiem var kļūt lustras, ēdamistabas krēsli, gleznas, gultasveļa, santehnika vannasistabā.

Tā kā japāņu stils nav atdalāms no ilgtspējības, nozīmīgu vietu ieņem roku darbs un dabiski, kvalitatīvi materiāli, kas nezaudēs estētisko vērtību un funkcionalitāti arī pēc daudziem gadiem.

Foto: Pexels

Bali stila tēmas

Bali stils piesaista ar dabiskumu – ne velti tas ir aktuāls jau vairākus gadus, jo saikne ar dabu ir aktuāla visās dzīves jomās. Šī stila galvenie akcenti ir rotangpalmas mēbeles un interjera detaļas, no jūraszālēm vai rotangpalmas izgatavotas lustras un interjera priekšmeti somas, piesātināti koka toņi, pasteļkrāsas un viegla, mājīga gaisotne. Bali stila piekritēji labprāt izvēlas ar palmu motīviem rotātus interjera elementus, pītus paklājus, linu, kokvilnu, rakstainas tekstīlijas, neregulāras formas akmens izlietnes.

Vintage stila maģija

Vēl viens interjera virziens, kas jau vairākus gadus saglabā aktualitāti, ir vintage jeb 20. gadsimta vidus stils. Vintage stila interjerā dominē spilgti koka akcenti, un viens no raksturīgākajiem šī stila elementiem ir retro mēbeles ar koniskām koka kājiņām. Te iederīgas arī sarežģītas formas metāla lampas, tekstilizstrādājumi ar ģeometriskiem rakstiem, spilgtas krāsas tapetes. Liela nozīme ir unikālām interjera detaļām – abstraktām gleznām, oriģinālām vāzēm, telpaugiem neparastos puķupodos.

Iepazīstinot ar dizaina tendencēm, speciāliste mierina – nav jāmetas mainīt visu mājokļa iekārtojumu, lai tas atbilstu jaunākajām tendencēm.

“Tendences mainās strauji, no tā nevar izbēgt, tāpēc atbilstībai tendencēm nevajadzētu kļūt par galveno mērķi. Interjers nav apģērbu mode, tāpēc to katru gadu neatjaunināsim, un arī ieguldījumi būtu pārāk lieli. Pats galvenais, kas jāpatur prātā, – mājas ir mūsu personīgā telpa, kur jājūtas labi. Tas ir svarīgāk par visām modernajām tendencēm,” uzsver “Kesko Senukai Latvia” kategorijas vadītāja Viktorija Jaņenko.

Lūk, daži padomi tiem, kas tomēr vēlas ienest savās mājās jaunas vēsmas:

Izvēlieties dabisko koku

Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad koks saglabā gada modīgākā materiāla titulu. To var lietot ļoti plaši: no grīdām, mēbelēm, kāpnēm, grīdlīstēm līdz darba virsmām, sienu un griestu dekoriem, lustrām un starpsienām. Lai sagādātu jaunu akcentu un radītu mājīguma un siltuma gaisotni, izvēlieties kaut ko jaunu no koka, kas lieliski saderēs ar betona, marmora, akmens virsmām un dažādiem tekstilizstrādājumiem.

Zilgani violeti akcenti

Kā katru gadu, Pantone Color Institute kārtējo reizi ir izsludinājis gada krāsu – zili violeto (Very Peri), kas simbolizē pašapziņu un drosmi. Tātad, lai interjeru atdzīvinātu, pietiek ar dažiem jauniem aksesuāriem – attēlu, paklāju, spilveniem, gultasveļu, gultas pārklāju, vāzi vai traukiem – šajā tonī. Šī gada krāsa lieliski sader ar neitrāliem toņiem – bēšo, zemes toņiem, pelēko, kā arī ar košām krāsām – zaļu, rozā, dzeltenu vai oranžu.

Foto: pantone.com

Dekoratīvais apmetums un vecināts metāls

Sienu apdares tendencēs ienāk dekoratīvais apmetums, no kura iespējams iegūt gan glancēta vai matēta marmora, gan pulēta akmens, betona un citu virsmu efektu – praktiskas, taču vizuāli ļoti mūsdienīgas sienas. Tāpat interjerā savas pozīcijas nostiprina vecināta metāla flīžu imitācijas, mēbeļu paneļi un sienu dekori. Šādi akcenti lieliski sader ar koku, betonu un metālu, jo dažādu faktūru kombinācija arī turpmāk būs populāra.

Praktiskums pāri visam

Reizēm, ieraugot iespaidīgus interjera paraugus modes žurnālu lapās, mēs neaizdomājamies par to, vai šie risinājumi patiešām būtu labākie mūsu mājokļiem. Vizuālā efekta dēļ nereti tiek upurēta funkcionalitāte, un dīvāns, kas attēlā tik ļoti piesaista skatienu, patiesībā ir novietots tieši tur, kur būtu visērtāk pārvietoties cauri istabai.

“Radiet funkcionālu, ergonomisku mājokli, izvēlieties kvalitatīvus materiālus, ērtas, saderīgas mēbeles un aksesuārus. Svarīgi ir uzturēt kārtību mājās – pēc iespējas mazāk noslogot telpas ar mantām, jo sakopta māja ir gan moderna, gan stilīga,” uzsver Viktorija Jaņenko. Galvenais ir ticēt savām idejām un nebaidīties eksperimentēt, iekārtojot dzīvesvietu atbilstoši katra paša individuālajām vajadzībām, lai vienmēr justos ērti un gribētos atgriezties mājās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu