Leonīds Kalniņš par karavīru sūtīšanu: ar to mēs parādām, ka atbalstām Ukrainas centienus stiprināt aizsardzību (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.
Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Foto: Zane Bitere / LETA

Koalīcija pirmdien vienojās, ka uz Ukrainu plāno nosūtīt Latvijas karavīrus-instruktorus, tiesa, pagaidām valdība par to vēl nav lēmusi. Intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "1 pret 1" otrdien Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš pauda, ka, sūtot karavīrus uz Ukrainu, [Latvija] parādītu, ka atbalsta Ukrainas centienus stiprināt aizsardzību.

Leonīds Kalniņš par Ukrainas karavīru apmācību: "Tā bija vienošanās ar Kanādas pusi, lai mēs varētu sniegt ieguldījumu Ukrainas bruņoto spēku sagatavošanā," tā par Ukrainas karavīru apmācību raidījumā sacīja Kalniņš. Viņš paskaidroja, ka karavīru skaits nav liels, bet drīzāk simbolisks. "Ar to mēs parādām, ka atbalstām Ukrainas centienus stiprināt aizsardzību."

Komentējot to, ka Latvija uz Ukrainu sūtīs pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "Stinger", individuālo ekipējumu un sausās pārtikas uzturdevas, viņš sacīja: "Šis ir diezgan liels palīdzības apjoms [Ukrainai], pats vērtīgākais sūtījumā ir “Stinger” raķetes. Tas skaits ir pietiekami liels, lai Ukraina būtu lielākā drošībā kaujas laukā."

"Attiecībā uz Krieviju es varētu izmantot šādu alegoriju – mums kaimiņos ir ļoti agresīvs kaimiņš, kurš ir atņēmis pusi dzīvokļa un tagad vēl sāk uzstādīt savus noteikumus, ar ko draudzēties, ar ko nedraudzēties un kādā veidā dzīvot. Tas nav pieļaujami!" tā sacīja NBS komandieris.

Jau ziņots, ka koalīcija 31. janvārī vienojās, ka Latvija uz Ukrainu sūtīs Latvijas karavīrus-instruktorus, kuri strādās kopā ar Kanādas instruktoriem, kuri jau sniedz atbalstu Ukrainai apmācību jomā. Savukārt valdība 1. februārī vēl neskatīja Saeimas lēmuma projektu, kas paredz NBS karavīru nosūtīšanu apmācības operācijā Ukrainā. Minētais jautājums netika iekļauts valdības darba kārtībā. Patlaban turpinās lēmuma projekta saskaņošana ar Tieslietu, Finanšu un Ārlietu ministrijām.

Kā iepriekš vēstīja ziņu aģentūra LETA, Aizsardzības ministrija ir sagatavojusi Saeimas lēmuma projektu par Latvijas NBS dalību Kanādas vadītajā operācijā "Unifier" Ukrainā. Plānots, ka karavīrus nosūtītu uz Kanādas lēmumā par šīs operācijas darbību noteikto laiku. Saeimas lēmuma projekts vispirms jāizskata valdībā.

Saskaņā ar Ukrainas valdības lūgumu iepriekš izveidota Kanādas bruņoto spēku operācija, lai atbalstītu Ukrainas drošības spēkus.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu