Stašāne: īstenojot pārmaiņas VMD, netiek plānots samazināt dienestā nodarbināto skaitu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Aina Stašāne
Aina Stašāne Foto: Publicitātes foto

Īstenojot pārmaiņas, netiek plānots samazināt Valsts meža dienestā (VMD) nodarbināto skaitu, tā, atbildot uz Latvijas Meža nozares arodbiedrības vēstuli, solījusi VMD ģenerāldirektore Aina Stašāne.

“Varu droši apgalvot, ka strukturālās pārmaiņas neradīs negatīvu ietekmi uz darbinieku tiesisko, ekonomisko un sociālo stāvokli," norādījusi Stašāne. Viņa skaidrojusi, ka pārmaiņas risinās tādas darbiniekiem būtiskas problēmas kā, piemēram, nevienmērīgu noslodzi, iespēju ietekmēt darbiniekus lēmumu pieņemšanā, iekšējās komunikācijas trūkumu, darbu 24/7 režīmā meža ugunsnedrošajā laikposmā, kā arī iekšējo birokrātiju un citas. 

Viņa izteikusi pateicību Latvijas Meža nozares arodbiedrībai, kura pārstāv arī dienesta nodarbināto intereses, par izteikto atbalstu iestādē sāktajām strukturālajām pārmaiņām. Kā vēlreiz akcentēja VMD, pārmaiņas nepieciešams, lai VMD izveidotu par modernu un mūsdienīgu valsts pārvaldes iestādi, reaģējot gan uz iekšējiem, gan ārējiem izaicinājumiem.

Kā uzsvēra VMD, jaunā struktūra un darba organizācija risinās vairākas problēmas, uz kurām norādījuši gan VMD darbinieki, gan sadarbības partneri un arī klienti, piemēram, objektīvas un vienādas attieksmes trūkums pret klientiem visās struktūrvienībās, lēmumu ietekmējamība, nevienmērīga darbinieku noslodze.

Par plānotajām pārmaiņām VMD sola konsultēties ar Latvijas Meža nozares arodbiedrību, ievērojot sociālā dialoga normas un labo praksi.

Jau ziņots, ka Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) un Latvijas Meža nozares arodbiedrība (LMNA) aicināja Zemkopības ministriju (ZM) apturēt Valsts Meža dienesta (VMD) vadības sāktās strukturālās reformas, kā arī sākt sociālo dialogu ar arodbiedrību par reformu ietekmi uz VMD nodarbinātajiem.

Stašāne iepriekš informēja, ka plānota dienesta pārstrukturizācija, cita starpā vairs nebūs nošķīruma starp reģionālajām un centrālo struktūrvienību. Plānotās izmaiņas paredz, ka tie cilvēki, kas pašlaik strādā reģionālajās virsmežniecībās, turpinās darbu kādā no jaunajām pārvaldēm, kas atradīsies visā Latvijā. Pārstrukturizācijas plāns varētu būt gatavs šā gada otrajā ceturksnī. Pēc viņas teiktā, visas izmaiņas, kas saistītas ar VMD turpmāko attīstību, notiek sasaistē ar dienesta darbības stratēģiju 2021.-2027.gadam, kurā noteikti VMD mērķi un prioritātes. Atsevišķas un detalizētas nianses stratēģijā nav iezīmētas, tādējādi pašlaik dienests var informēt tikai par aptuvenajām izmaiņām.

Savukārt VMD darbinieki pauduši viedokli, ka pārmaiņas ir sasteigtas un nav ekonomiski pamatotas. Dienesta darbinieki vēstulē, kas janvāra sākumā nosūtīta Valsts kancelejas direktoram Jānim Citkovskim, Saeimas frakcijām, Latvijas Pašvaldību savienībai, LBAS un LMNA, aicināja nepieņemt sasteigtus un nepārdomātus grozījumus VMD likumā un citos dienesta darbību reglamentējošajos normatīvos.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu