Plūksnainas sejas maskas ar tonālā krēma traipiem: masku valkāšanas kultūra Latvijā aizvien klibo (40)

Lauma Lazdiņa
, Vecākā ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Jau nedēļu Latvijā ir spēkā prasība, ka publiskās vietās - veikalos, sabiedriskajā transportā, izklaides un kultūras vietās u.c. - drīkst lietot tikai medicīniskās maskas vai respiratorus, būtībā pieliekot punktu auduma masku izmantošanai. Taču nereti novērojams, ka cilvēki arī pret medicīniskajām sejas maskām mēdz izturēties pavirši, tās valkājot ilgāk nekā atļauts, glabāšanai izmantojot kabatas un citas nepiemērotas vietas un pat aizdodot tās citam cilvēkam.

Kā TVNET norādīja Veselības inspekcijas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Ermansone, galvenais, kas jāņem vērā, lietojot medicīniskās sejas maskas un FF2P respiratorus, ir ražotāju ieteikumi attiecībā uz to valkāšanu, tīrīšanu un uzglabāšanu. Runājot par vienreizlietojamajām medicīniskajām sejas maskām, speciāliste uzsver, ka tās ir paredzētas lietošanai tikai vienu reizi un pēc izmantošanas ir pareizi jāutilizē.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra ieteikumiem, ja maska ir vienreiz lietojama, tā ir jāiznīcina drošā veidā, lai nenonāktu apkārtējā vidē.

Izmantoto sejas masku ievieto divos aizsietos maisos, un tos ievieto konteinerā, kas paredzēts nešķirotiem atkritumiem. To nedrīkst atstāt pie konteinera vai ievietot dalītās vākšanas konteinerā.

"Ja maskas tiek lietotas pārāk ilgi, tad tās vairs negarantēs efektīvu aizsardzību, kā arī varētu izraisīt veselības problēmas. Veselības inspekcija iesaka rūpīgi iepazīties ar ražotāja norādījumiem uz iepakojuma vai lietošanas instrukcijā," rezumē Ermansone.

Līdzīgu viedokli pauž Agnese Grīnberga, aptieku tīkla Apotheka sabiedrisko attiecību vadītāja, norādot, ka nosaukumā vienreizlietojamās sejas maskas jau ir skaidri norādīts: šīs maskas ir paredzētas lietošanai tikai vienu reizi. Savukārt FF2P respiratorus ieteicams lietot līdz astoņām stundām, taču būtiskāks aspekts par šo laika rāmi ir maskas stāvoklis, proti, vai tā elpošanas dēļ nepaliek mitra.

"Tiklīdz, cilvēkam elpojot, maska paliek mitra, tā zaudē savu funkcionalitāti un efektivitāti un ir nekavējoties jānomaina. Ja cilvēks, teiksim, šo vienreizlietojamo masku vai respiratoru valkā nedēļu vai ilgāk, tad viņš nepasargā ne sevi, ne apkārtējos," skaidro Grīnberga. Tāpat būtisks ir veids, kā maskas tiek uzglabātas, - FF2P respiratorus starp īslaicīgām valkāšanas reizēm ir jāuzglabā tīrā maisiņā, un, to noņemot un uzliekot, jāsatver aiz fiksējošajām saitēm, nepieskaroties maskas priekšpusei.

"Nereti cilvēki šīs maskas uzglabā kabatās vai somās, kur tās saskaras ar mikrobiem un netīrumiem, un pēcāk šīs maskas atkal tiek liktas pie sejas. Un, ja cilvēkam ir nosliece uz jutīgu ādu, tad šāda nepareiza masku valkāšana ādas stāvokli tikai pasliktina un veicina, piemēram, iekaisumus," norāda Grīnberga. Tāpat arī sievietes, kuras lieto kosmētiku, mēdz pārvalkāt maskas, un tās piesūcas ar tonālajiem krēmiem un citiem kosmētikas līdzekļiem. "Šādos gadījumos, atkārtoti izmantojot vienu un to pašu masku, cilvēks ne tikai sevi nepasargā no inficēšanās, bet arī veicina ādas pasliktināšanos," rezumē pārstāve.

Eksperti ir vienisprātis - maskas ir efektīvas un palīdz mazināt inficēšanās risku, taču pret tām ir jāizturas atbildīgi, stingri ievērojot ražotāju un uzraugošo iestāžu ieteikumus attiecībā uz sejas aizsegu valkāšanu, kopšanu un uzglabāšanu.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu