Latvijā bērnu zobu veselības stāvoklis ir krietni sliktāks nekā citās valstīs (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijā 12 gadus veciem bērniem ir vidēji trīs četri bojāti, plombēti vai pat izrauti pastāvīgie zobi, kamēr Rietumeiropas valstīs šis skaitlis ir viens vai pat mazāk, ziņo LTV raidījums "4. studija".

Veselības paradumu pētījumu dati par Latvijas skolēnu zobu tīrīšanas paradumiem uzrāda, ka divreiz dienā zobus tīra ap 60% skolas vecuma meiteņu un tikai 40% zēnu.

"Tās jau ir vienkāršas lietas – zobu tīrīšana divreiz dienā, zobu tīrīšana ar fluorīdu saturošu zobu pastu, kontrolēt cukura daudzumu. Cilvēki bieži vien neapzinās, cik daudz cukura ikdienā apēd. Tās ir arī regulāras vizītes pie zobārstniecības komandas – gan pie zobārsta, gan zobu higiēnista," par zobu kopšanu sacīja Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore, Stomatoloģijas institūta Mutes veselības centra vadītāja Egita Senakola.

Rūpes par savu bērnu zobu veselību un zobu kopšanu primāri ir pieaugušo atbildība. Tieši viņi ir piemērs saviem bērniem, kas un kā pareizi būtu jādara. 

"Viena lieta ir, ka tu zini, bet otra – ir motivācija, ka tas cilvēks pats to dara un seko līdzi, kā tas notiek ģimenē. Ja paši nedara, tad tas nenotiks ne ģimenē, ne kā pedagogam attiecīgā iestādē. Ģimene – tas ir pirmsākums. Mēs jūtam, ka vecāku zināšanas par daudzām veselības uzlabošanas veicināšanas lietām reizēm ir ļoti savādas," norāda Senakola.

Latvijas Zobārstu asociācijas prezidents Andis Paeglītis apgalvo, ka zobu bojāšanās ir atkarīga ne tikai no zobu kopšanas, bet arī veselības pratības, uztura un citām lietām. 

Plašāk skaties sižetā!

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu