Andrejs Ērglis: sievietei sava sirds ir jātrenē, bet tā ir arī jāmīļo

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Andrejs Ērglis
Andrejs Ērglis Foto: Publicitātes foto

Lai pievērstu uzmanību sievietes sirds veselībai, biedrība ParSirdi.lv sadarbībā ar Latvijas Kardiologu biedrību un Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu no 4. līdz 11. februārim aicina uz Sirdslietu nedēļu.

Latvijas Kardiologu biedrības prezidents prof.Andrejs Ērglis: "Sievietes spēks ir eleganta racionalitāte, kas kopā ar skaistumu var izglābt pasauli. Tāpēc pret sievietes sirdi ir jāizturas kā pret stipru, bet vienlaikus maigu un sievišķīgu būtni. Sievietei sava sirds ir jātrenē, un treniņam ir jābūt gan fiziskam, gan emocionālam. Un vienlaikus tā ir jāmīļo un par to ir jārūpējas."

Kā liecina jaunākais "Latvijas iedzīvotāju kardiovaskulāro un citu neinfekcijas slimību riska faktoru šķērsgriezuma pētījums"*,

24% sieviešu ir paaugstināts asinsspiediens (virs 140/90 mmHg), 61% sieviešu ir paaugstināts sliktā jeb ZBL holesterīna līmenis, 21% ir paaugstināts cukura līmenis asinīs, 29% sieviešu ir liekais svars, bet 30% ir aptaukošanās (ķermeņa masas indekss virs 30), savukārt 15,2% sieviešu ikdienā smēķē.

Lai pievērstu uzmanību šiem riska faktoriem un uzzinātu vairāk par sieviešu sirds veselību, aicinām piedalīties tiešraides pasākumā "Par sirdslietām ar sirds dakteriem" 4.februārī plkst. 12:00.

Tiešraidē piedalīsies: Latvijas Kardiologu biedrības prezidents kardiologs prof. Andrejs Ērglis, kustības Go Red For Women vēstnese Latvijā kardioloģe prof. Iveta Mintāle, biedrības Parsirdi.lv vadītāja Inese Mauriņa.

Tiešsaistes pasākums notiks biedrības ParSirdi.lv Facebook lapā @Parsirdi.lv un mājaslapā www.parsirdi.lv. Ikvienam būs iespēja uzdot jautājumu tiešsaistē vai atsūtot uz e-pastu info@parsirdi.lv.

Savukārt no 4. līdz 11.februārim biedrība ParSirdi.lv sadarbībā ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcu ik dienu savos sociālajos tīklos (Facebook un Twitter), kā arī mājaslapā www.parsirdi.lv publicēs padomus un ieteikumus sievietes sirds veselības stiprināšanai, bet Stradiņa slimnīcas A korpusa reģistratūrā ikviens apmeklētājs varēs saņemt bezmaksas informatīvos materiālus par sievietes sirds veselību, veselīgu dzīvesveidu un kardioloģes Ivetas Mintāles veselīgā uztura receptes.

Kustības Go Red For Women vēstnese Latvijā, kardioloģe prof. Iveta Mintāle: "Galvenais ir piecelties un spert pirmo soli pretī veselīgai dzīvei. Svarīgi ir atbildēt godīgi sev pašai -

vai manī viss ir ideāli, vai ar to, kas man ir un kāda esmu, es varēšu nodzīvot viegli, ar prieku un bez sāpēm nākamos 30, 50, 80 gadus?

Tikko pašai ir skaidrs, ka kaut kas nav kārtībā, ir jārīkojas. Mūsu veselībā galvenā loma ir mums pašām! Jāsaprot, ka ārsts var ieteikt vai sniegt padomu, bet lēmums kaut ko mainīt ir jāpieņem mums. Līdz ar to ir arī liela atbildība par savu veselību - atbildība kontrolēt un novērtēt savu veselības stāvokli, apzināties, ka es pati veidoju sevi par veselīgu, dzīvespriecīgu un citus mīlošu būtni. Līdzīgi kā lidmašīnā - vispirms jāuzliek skābekļa maska sev un tikai tad jūs varēsiet palīdzēt citiem. Un mēs, sievietes, rūpējoties par savu sirds veselību, varam iedvesmot par to rūpēties arī savus tuvos un mīļos!"

Inese Mauriņa, biedrības ParSirdi.lv vadītāja: "Ikdienā mums jāpaspēj tik daudz - darbs, mācības, rūpes par bērniem, iepirkumi un ēst gatavošana, mājokļa labiekārtošana, un kur nu vēl laiks, kas jāvelta personīgajai izaugsmei, draugiem, sportam un atpūtai. Tomēr veselība nedrīkst būt šī saraksta beigās.

Tāpēc aicinu sievietes - atrodiet laiku, lai pārbaudītu savas sirds veselību, ieplānojiet laiku vismaz vienu reizi gadā, kad aiziet uz profilaktisko apskati pie sava ģimenes ārsta, veikt visas nepieciešamās analīzes un izmeklējumus, kā arī uzdot sevi interesējošos jautājumus par sirds veselību!"

Sirdslietu nedēļa top, iedvesmojoties no starptautiskās kustības Go Red for Women, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību augstajai sieviešu mirstībai no sirds un asinsvadu slimībām visā pasaulē.

Ik gadu februāra sākumā pasaulē tiek atzīmēta Wear Red Day, kas ir sieviešu sirds veselības veicināšanas kustības Go Red For Women akcija un kuras ietvaros dāmas tiek aicinātas tērpties sarkanā.

Sirds veselības skaitļi, kam jāpievērš uzmanība:

  • Par ideālu asinsspiedienu visos vecumos tiek uzskatīts - 120/80 mmHg. Par paaugstinātu asinsspiedienu jeb hipertensiju var liecināt šādi skaitļi: =140/90 mmHg, mērot pie ārsta; =135/85 mmHg, mērot mājās
  • Ieteicamais pulss miera stāvoklī: 60-75 reizes/minūtē
  • Veseliem cilvēkiem un cilvēkiem ar mērenu/vidēju sirds un asinsvadu slimību risku sliktajam holesterīnam jeb ZBLH ir jābūt 1,8- 2,6 mmol/l**
  • Cilvēkiem ar būtiski paaugstinātu risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām (augsts risks) ZBLH līmenim asinīs ir jābūt zem 1,8 mmol/l. Cilvēkiem ar zināmu/pierādītu holesterīna izgulsnēšanos sirds vai citās artērijās (ļoti augsts risks) ZBLH līmenim asinīs ir jābūt zem 1,4 mmol/l.
  • Optimālais glikozes ("cukura") līmenis tukšā dūšā: zem 5,5 mmol/l.

*Pētījumu veica Latvijas Universitātes Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūts Eiropas Sociālā fonda projekta "Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi" (identifikācijas Nr.9.2.4.116/I/001 ietvaros 2019.gadā.

**Saskaņā ar 2021.gada Eiropas Kardiologu biedrības vadlīnijām

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu