LTV: Covid-19 sertifikātu varēs saņemt arī pēc skolā veikta siekalu testa (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19 tests. Ilustratīvs foto.
Covid-19 tests. Ilustratīvs foto. Foto: SYSPEO/SIPA/2104261906

Turpmāk pēc pozitīva pūļa jeb visas klases kopējā testa katra skolēna atsevišķo siekalu paraugu paņems un laboratorijās nogādās skolas. Ja šis paraugs būs pozitīvs, Nacionālais veselības dienests (NVD) skolēnam izveidos pārslimošanas sertifikātu, vēsta Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta raidījums "Panorāma".

Kovida testu kārtība skolās ir mainīta, lai atslogotu laboratorijas, kuras strādā diennakts režīmā, analizējot tūkstošiem paraugu. Veselības inspekcijā, kas koordinē un uzrauga jauno kārtību, norāda, ka uzticas šai metodei.

Vidēji 40% no katras dienas pozitīvajiem kovida gadījumiem ir tieši bērniem.

"Jo tas tiešām bija tas, kas uzsita to lielo pīķi. Kad bērnam ir pozitīvs antigēns vai lielais pūļa tests, viņi visi dodas karantīnā un uz tuvāko paraugu savākšanas punktu, tā slodze bija milzīga, un mēs citus cilvēkus nevarējām pierakstīt," sacīja "Centrālās laboratorijas" valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa.

Latvijā lielākās laboratorijas jauda ir 15 tūkstoši kovida testu dienā. Diennakts režīmā tā strādā jau otro gadu.

Šobrīd sākuši slimot darbinieki, tādēļ, lai atslogotu laboratorijas, no februāra valstī ieviesta jauna kārtība.

Turpmāk pēc pozitīva klases testa, kad siekalu paraugus nodod visi kopā un anonīmi, siekalu testus katram veiks pati skola.

"Vecākiem vairs nav nekas jāmeklē pašiem. Ja ir skolā atbilde, ka kāds ir pozitīvs, ja bērni ir skolā, izdala siekalu testus un nodod laboratorijai. Vai, ja uz mājām, tad mājās var veikt. Un vecāks nogādā skolā. Tie ir uzticami testi, un būs sertifikāts," norādīja Veselības inspekcijas vadītāja Anita Slokenberga, piebilstot, ka nazofaringālo testu veikt tādā gadījumā vairs nav jādodas.

Līdz šim, lai iegūtu pārslimošanas sertifikātu, bērniem bija jāveic deguna-rīkles tests vai siekalu tests laboratorijā.

Plašāk skaties sižetā!

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu