Ģimenes ārste: straujais stacionēto skaita kāpums liecina par iespējamu kolapsu slimnīcās (33)

Papildināts ar Veselības ministrijas komentāru
Lauma Lazdiņa
, Vecākā ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Straujais stacionēto Covid-19 pacientu skaita pieaugums, sasniedzot 983 ar koronavīrusu hospitalizētos, liecina, ka stacionāros drīzumā varētu iestāties kolapss, sarunā ar TVNET norāda Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska.

Kozlovska pauž, ka ir pamats uzskatīt, ka stacionēto skaits tuvākajā laikā vēl pieaugs, jo arī saslimstības līknē nav vērojams kritums, tieši pretēji - tā turpina kāpt. To apliecina arī ārstes pieredze savā praksē: "Praksē telefons zvana bez mitas - cilvēki ziņo, ka ir saņēmuši pozitīvu Covid-19 testa rezultātu. Tāpat zvana pacienti, kas testu vēl nav veikuši, bet viņiem ir visi raksturīgie simptomi.

Kolapss ir gaidāms ne tikai stacionāros, bet jau savā ziņā ir iestājies arī primārajā veselības aprūpē.

Par ierobežojumu atvieglošanu šobrīd vispār nevar būt nekādas runas! Visiem mediķiem ir jāsakož zobi un jāsaspringst, lai šo periodu izturētu!" saka ārste. 

Kā TVNET skaidroja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders, slimnīcas ir gatavas lielākam pacientu pieplūdumam, nodrošinot nepieciešamo gultu skaitu, taču jārēķinās ar apstākli, ka ar Covid-19 inficējas un slimo arī medpersonāls, un šis faktors arī vērā ņemami ietekmē slimnīcu spēju tikt galā ar stacionēto Covid-19 pacientu skaita pieaugumu.

"Iepriekšējā uzliesmojuma laikā pīķa brīdī Latvijas slimnīcās atradās 1600 cilvēku, bet, ja tāda nepieciešamība rastos, bija plānots, ka slimnīcās varētu izvietot pat 3000 cilvēku," skaidro Šneiders. Arī šobrīd Latvijas slimnīcās kopumā varētu izvietot tikpat lielu Covid-19 pacientu skaitu, taču ir jāņem vērā, ka omikrona gadījumā aptuveni pusei stacionēto pacientu Covid-19 ir blakusdiagnoze, proti, pacients ir inficējies ar vīrusu, bet stacionēts citu veselības apstākļu dēļ. "Taču tas slimnīcu darbu aizvien apgrūtina, jo šie pacienti ir jāizolē no apkārtējiem, veidojot divas pacientu plūsmas," skaidro Šneiders, piemetinot, ka vēl viens izaicinājums, protams, ir fakts, ka ar omikronu inficējas un slimo arī medpersonāls.

"Līdz ar to, lai gan gultas vietu rezerves mums vēl ir, runājot par slimnīcu noslodzi, ir svarīgi ņemt vērā arī šos divus aspektus:

stacionēto pacientu skaitu, kuriem Covid-19 ir blakusdiagnoze, un apstākli, ka ar Covid-19 plaši slimo medpersonāls," rezumē Šneiders.

Kā piektdien vēsta Nacionālais veselības dienests, kopā stacionāros ārstējas 983 Covid-19 pacienti. 

No visiem pašlaik stacionētajiem 907 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 76 - ar smagu slimības gaitu.

Kopumā aizvadītajā diennaktī stacionēti 148 Covid-19 pacienti, bet no slimnīcām izrakstīti 88.

Atbilstoši NVD sniegtajiem datiem, no visiem slimnīcās esošajiem pacientiem, kuriem konstatēta inficēšanās ar Covid-19, konkrētā slimība kā pamatdiagnoze ir 526 sasirgušajiem.

Diennaktī konstatēto jauno Covid-19 gadījumu skaits otro reizi pārsniedz 10 000

Ceturtdien Latvijā konstatēti 10 137 jauni Covid-19 gadījums un saņemtas ziņas par 11 inficētu personu nāvi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.

Līdz šim lielāks Covid-19 gadījumu skaits nekā ceturtdien vienā dienā fiksēts tikai 2.februārī, kad inficēšanos konstatēja 10 610 cilvēkiem.

No pagājušajā diennaktī konstatētajiem Covid-19 gadījumiem 4108 pacienti nebija vakcinēti vai vakcinācijas kursu pabeiguši, savukārt 6029 bija vakcinēti. Kopumā trešdien laboratoriski veikti 26 767 Covid-19 izmeklējumi, no kuriem 37,9% bijuši pozitīvi.

Divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs pagājušās diennakts laikā ir palielinājies no 5451 līdz 5671 gadījumam uz 100 000 iedzīvotāju.

Vakar saņemti ziņojumi par 11 mirušajiem. No tiem viens cilvēks bija vecumā no 60 līdz 69 gadiem, divi - vecumā no 70 līdz 79 gadiem, seši - vecumā no 80 līdz 89 gadiem un divi - vecumā no 90 līdz 99 gadiem. Septiņi no viņiem bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet četri bija vakcinēti.

Kopumā līdz šim Latvijā miruši 4934 ar Covid-19 inficēti cilvēki.

Kopš Covid-19 pandēmijas sākumā šī slimība Latvijā laboratoriski apstiprināta 432 370 cilvēkiem.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu