Cesvaines pils pēc rekonstrukcijas durvis apmeklētājiem vērs februāra vidū

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Cesvaines pils.
Cesvaines pils. Foto: Shutterstock

Noslēdzot vērienīgos pārbūves un restaurācijas darbus, šī gada 12. februārī durvis apmeklētājiem atkal vērs Cesvaines pils, vēsta Madonas reģiona laikraksts "Stars".

Kā atgādina laikraksts, 28. janvārī ekspluatācijā tika nodots Austrumvidzemes kultūras un mākslas centrs – Cesvaines pils.

Atjaunošanas darbi veikti pārrobežu sadarbības projekta Nr. LV-RU-002 "Kultūras un vēsturiskā mantojuma saglabāšana un veicināšana Latvijā un Krievijā” ietvaros.

Cesvaines pils otrajā stāvā izbūvēts vestibils ar aprīkotu konferenču zāli un telpu pils darbiniekiem, ierīkota ugunsdrošības un apsardzes signalizācija, daļai no pils telpām ierīkota centrālapkures sistēma, kā arī sakārtota kanalizācijas un notekūdeņu sistēma. Tāpat no vestibila uz bēniņiem uzstādītas jaunas koka kāpnes, kā arī pilī ierīkots pacēlājs, lai pili paradītu pieejamu cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām. Pārmaiņas piedzīvojis arī viens no pils kamīniem lielā torņa Medību telpā, kā arī vēsturisko veidolu atguvusi  viena no pils āra terasēm. Kā teikts mājaslapā "Cesvaine.lv", paralēli projektam pilī ir notikuši arī citi restaurācijas darbi – balles zāles griestu plafona mākslinieciskās apdares konservācija, ZA stūra griestu mākslinieciskās apdares glābšanas darbi, kā arī pilnībā atjaunotas divas konsoles kā noslēdzoši elementi 2. stāva vestibilam pie lielajām koka kāpnēm.

12. un 13. februārī ikviens interesents varēs apmeklēt pili bez ieejas maksas, bet pēc tam, līdz pat februāra beigām, pils būs apskatāma par maksu. Kā mājaslapā "Cesvaine.lv" uzsver Austrumvidzemes kultūras un mākslas centra vadītāja Linda Bakmane, Cesvaines pils atvēršana notiks bez lielām svinībām, tomēr svinīgā gaisotnē.

Mājaslapā "Cesvaine.lv" vēsta, ka Cesvaines pils celta no 1893. līdz 1896. gadam. Kopš 1919. gada pilī atradās skola, bet 2002. gadā ugunsgrēks nopostīja pils jumtu. 2003. gadā atjaunots pils kreisā spārna jumts, 2006. gadā - pils tornis, 2019. gadā pils tikusi pie atjaunota centrālās daļas jumta. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu