Līdzās draudiem no Krievijas un Baltkrievijas piemin arī Ķīnas kaitīgo rīcību (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Vairāki tajā skaitā arī Baltijas valstu slepenie dienesti pēdējos gados publiski runā par aizvien aktīvāku Ķīnas spiegošanu Eiropā. Līdzās draudiem no Krievijas un Baltkrievijas Latvijas ārlietu ministrija piemin arī Ķīnas kaitīgo rīcību, vēsta raidījums "Nekā personīga". 

Latvijas ārlietu ministrija 11.janvārī valdībā un pēc tam Saeimā publiskoja pārskatu par aizvadīto gadu. Līdzās draudiem no Krievijas un Baltkrievijas Latvijas ārlietu ministrija piemin arī Ķīnas kaitīgo rīcību: ”Krievija un Ķīna turpina izvērst informācijas manipulācijas operācijas un propagandu pret demokrātiskajām valstīm; īpaši tas ir vērojams dezinformācijas kampaņā pret Rietumvalstīs pieejamām Covid-19 vakcīnām.

Ar Krieviju un Ķīnu ir saistītas arī vairākas ļaunprātīgas kiberaktivitātes.”

Dokuments vēl pat nebija izskatīts Valdībā, kad jau Ķīnas vēstniecība Latvijā izplatīja diezgan agresīvu paziņojumu, ka absolūti nepieņemama ir Latvijas vēlme diskutēt par, piemēram, Taivānas neatkarību. Tā esot pilnībā Ķīnas iekšējā lieta.” ”Ķīnas pilnīga atkalapvienošanās ir visu Ķīnas tautas dēlu un meitu tieksme.” Vēstniecībai nepatīk arī citi mūsu ārlietu resora vēstījumi.

”Ārpolitikas ziņojumā ietvertie apgalvojumi, ka Ķīna “izvērš informācijas manipulācijas”, ” Ķīna ir saistīta ar vairākām ļaunprātīgām kiberdarbībām” un “rada riskus reģiona stabilitātei”, ir absolūti nepamatoti.”

Viena no bagātākā Ķīnas iedzīvotāja dibinātā Ķīnas gēnu pētniecības milža “BGI” grupas uzņēmums Latvijā atklāja gēnu sekvencēšanas centru, kas būs lielākais šāda veida centrs Baltijā.

Rīgas Lidostas teritorijā kopš 2018.gada darbojas Ķīnas Gēnu sekvencēšanas centrs. Izveidotājs – Ķīnas privāts lieluzņēmums ”BGI Group”.

Nesen ASV mediji vēstīja, ka Ķīnas kompānijas jau nozagušas medicīniskos datus par lielāko daļu amerikāņu. Izskanēja arī šīs kompānijas vārds.

Daudzas valstis, arī Latvija par saviem iedzīvotājiem grib veidot – genoma fondu. Ar šādi iegūto datu banku būtu iespēja prognozēt, kādas nākotnē būs saslimšanas un kā tam piemērot medicīnas pakalpojumus.

Šos datus, protams, sev gribētu iegūt arī citu valstu specdienesti un lielās medicīnas kompānijas.

Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadība stāsta – valsts iecerei naudu piešķir minimāli. Tāpēc jācīnās pašiem. Un tieši Ķīnas kompānija BGI Group Latvijas pētniekiem uzdāvinājusi dārgu iekārtu, bez kuras gēnu sekvencēšanu veikt nebūtu iespējams.

Zinātnieki apzinoties, ka Ķīnas pārstāvjiem varētu būt interese par Latvijas iedzīvotāju datiem, bet bažu par informācijas noplūdi pagaidām neesot.

Satversmes aizsardzības biroja likumā minēts, ka SAB jāvāc un jāanalizē informācija par drošību, aizsardzību, ekonomiku un pat ekoloģiskajiem apdraudējumiem. Jāprognozē un jāpiedāvā veidi kā tos novērst. Kopā ar Valsts drošības dienestu un Militārās izlūkošanas un drošības dienestu jāsagatavo valsts apdraudējuma analīze.

Pēdējo gadu laikā mūsu reģionā politiskā situācija strauji mainījusies. Kara draudi Ukrainā, militāra spriedze un hibrīduzbrukumi pierobežā. Viltus ziņas un izdomājumi soctīklos cīņā par cilvēku prātiem izkonkurē uzticamus medijus.

Bijušais Valsts Prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka no slepenajiem dienestiem šajos saspringtajos laikos būtu biežāk jādzird vēsa, saprotama un izsvērta analīze par notiekošo Latvijā un pie mūsu valsts robežām.

Latvijas universitātē vairāk kā 10 gadus darbojas Ķīnas Konfūcija institūts. Pasaulē daudzviet tas aizvērts, jo, piemēram Zviedrijā pastāvējušas bažas par spiegošanas draudiem. ASV Senāta izmeklēšanas komiteja secinājusi, ka šo institūtu pasniedzēji dokumentāli vienojas ar mācību iestādi, ka tur mācītais nekaitēs Ķīnas interesēm. Latvijas universitātes rektors un arī institūta vadītājs bažas par spiegiem noliedz. Viņi tikai mācoties valodu un tulko grāmatas.

Kā apliecināja Valsts drošības dienests, arī viņus uztrauc institūta saistība ar Ķīnas varas struktūrām: ”Tā darbības mērķi ietver ne tikai Ķīnas popularizēšanu, bet arī Ķīnas Komunistiskajai partijai labvēlīgu ideoloģisku vēstījumu izplatīšanu akadēmiķu, kultūras darbinieku un uzņēmēju aprindās. Tāpat institūta sniegtās iespējas saņemt stipendiju studijām Ķīnā ir saistāmas ar izlūkošanas riskiem.”

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu