Vakcinācijas tempu arī šonedēļ uztur balstvakcinācija (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Darbu atsāk liela mēroga vakcinācijas centrs "ATTA Centre", kur no 30. decembra ikvienam iespējams saņemt vakcīnu pret Covid-19.
Darbu atsāk liela mēroga vakcinācijas centrs "ATTA Centre", kur no 30. decembra ikvienam iespējams saņemt vakcīnu pret Covid-19. Foto: Edijs Pālens/LETA

Arī šonedēļ Latvijā samazinās vakcinēšanās pret Covid-19 aktivitāte, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Šīs nedēļas pirmajās divās darbadienās Latvijā pret Covid-19 vakcinējušies vidēji ap 2600 cilvēki dienā. Lai arī šis rādītājs vēl var augt, jo vakcinētāji datus par potēm nereti ievada ar dažu dienu nobīdi, vakcinēšanās temps šonedēļ ir zemāks nekā pagājušajā nedēļā, kad potes saņēma vidēji 3500 cilvēki dienā. Vakcinēšanās temps pašlaik ir zemākais kopš 2021.gada marta, kad vakcīnas pret Covid-19 bija pieejamas ļoti ierobežotā skaitā un tikai prioritārajām grupām.

Salīdzinoši visaugstākais vakcinēšanās temps Latvijā tika sasniegts 2021.gada maija beigās, kad vienas nedēļas laikā tika vakcinēti pat 117 000 cilvēku jeb nepilni 17 000 cilvēku dienā. Vēl 2022.gada janvāra pirmajā nedēļā potes pret Covid-19 Latvijā saņēma vidēji ap 10 000 cilvēku dienā, taču turpmākajās nedēļās vakcinēšanās temps arvien ir apsīcis.

Vakcinācijas tempu šonedēļ uztur balstvakcinācija - no vakcinācijas kopējā apjoma ap 76% ir "trešās potes", bet vien nepilni 6% cilvēku saņēmuši pirmās potes.

Otrdien potes pret Covid-19 saņēmusi 2791 persona, tostarp pirmo poti - tikai 174 cilvēki, bet vakcinēšanas procesu pabeidza 499 cilvēki, tostarp 41 cilvēks sapotēts ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, kuras gadījumā vakcinācijas sertifikātu izsniedz jau pēc vienas devas iepotēšanas, liecina NVD dati. Pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" vakcīnu ātrāk ir jāveic revakcinācija.

Savukārt balstvakcīnu imunitātes nostiprināšanai saņēma 2117 cilvēki. Visi minētie dati gan vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi. Vakcināciju vakar veikušas 167 iestādes, bet visvairāk sapotēja "Veselības centru apvienība".

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši ap 1,053 miljoni cilvēku jeb ap 56% no visiem valsts iedzīvotājiem. No tiem otro devu saņēmuši ap 1,006 miljoni iedzīvotāju, bet vēl ap 286 000 cilvēku ir saņēmuši "Johnson&Johnson" potes, kam atbilstoši valstī spēkā esošajam regulējumam nepieciešama tikai viena deva, līdz ar to vakcinācijas procesu pabeigušo kopskaits sasniedzis 1,292 miljonus jeb 68,64% no visiem valsts iedzīvotājiem.

Rēķinot pirmās potes un "Johnson&Johnson" vakcīnas saņēmēju kopskaitu, tas sasniedzis aptuveni 1,34 miljonus cilvēku. Savukārt revakcināciju līdz šim Latvijā veikuši ap 469 000 cilvēku jeb 24,9% iedzīvotāju.

Aplūkojot pilngadību sasniegušos valsts iedzīvotājus, no tiem pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši aptuveni 64%, vakcinācijas procesu pabeiguši ir aptuveni 80%, bet revakcinējušies - ap 31%.

Latvijā ir pieejamas četras lietošanai Eiropas Savienībā apstiprinātās vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto, un arī "Johnson&Johnson" vakcīnu izmantošana arvien samazinās, jo eksperti atzīmējuši tās salīdzinoši mazāko efektivitāti. 2020.gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās 2021.gada marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no piecu gadu vecuma.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu